Lisanga 

De vzw Lisanga is ontstaan uit de woon- en zorgcentra van de congregatie Zusters Kindsheid Jesu en ondersteunt kleinschalige projecten in de gezondheidszorg en het onderwijs in D.R. Congo.
Ze is erkend om fiscale attesten uit te schrijven voor giften van privé personen.

Doelstelling

De vzw Lisanga heeft tot doel aangepaste hulp en vorming te bieden in ontwikkelingslanden. Dit gebeurt vanuit missionaire en evangelische bewogenheid van de Zusters Kindsheid Jesu.
Deze hulp is aanvullend tegenover de Belgische ontwikkelingshulp en deze van internationale organisaties waarvan België lid is.
Inzonderheid wordt ook materiële ondersteuning van gezondheidszorg, onderwijs en algemene levensvoorwaarden in Congo beoogd.

Historiek

De Zusters Kindsheid Jesu waren 75 jaar actief in de D.R. Congo. In het district Inongo hebben zij jaren missioneringswerk verricht in onderwijs, dispensaria en ziekenhuizen en vormingswerk. In 2002 keerden de Zusters Kindsheid Jesu definitief terug naar Vlaanderen. Hun werk en inzet mochten echter niet verloren gaan. In 1992 ontstond vanuit de woon- en zorgcentra van de congregatie Zusters Kindsheid Jesu de missiewerkgroep LISANGA.

'Lisanga' is een woord in het Lingala en betekent: samenwerken in vriendschap. De vzw Lisanga biedt aangepaste hulp en vormingsmogelijkheden in Congo. Wij ondersteunen kleinschalige projecten in de gezondheidszorg en het onderwijs. Dit gebeurt in de missieposten waar de Zusters Kindsheid Jesu vroeger werkzaam waren en waar hun werk nu wordt verder gezet door Congolese zusters, 'Soeurs de l'Immaculéé Conception', en hun medewerkers.

De vzw Lisanga richt zich, zoals de stichter van de Zusters Kindsheid Jesu, Kanunnik Petrus Jozef Triest, tot de armsten. Dit zijn mensen die bv. geneesmiddelen en gezondheidszorg niet kunnen betalen in de gezondheidscentra en ziekenhuizen.

Projecten

De projecten situeren zich in het bisdom Inongo, in de provincie Bandundu. De missieposten liggen langs de stroom of aan het meer Mai-Ndombe, 600 km ten noordoorsten van de hoofdstad Kinshasa.

Dit jaar willen wij € 63.940,00 verzamelen voor 28 projecten van de Congolese zusters in de regio Inongo en in Kinshasa. In dit complexe land verrichten deze zusters schitterend werk. Ze hebben, met hun mogelijkheden en op hun Congolese manier, de taken van onze zusters overgenomen. Hun verhaal gaat verder. Het wordt echter niet meer door ons geschreven, zij maken nu hun eigen verhaal. Dit is missionering vandaag!

Projecten in:

INONGO (plan D.R. CONGO)
MUSHIE
BOKORO
TAKETA

In september 2014 ondernamen dhr. Geert Laleman en mevr. Heidi De Clercq een reis naar Congo en brachten een bezoek aan de lopende projecten. In 2015 was het de beurt aan Zuster Lieve en dhr. Bart Verscheure. Zij konden vaststellen dat de giften een positieve bijdrage leveren aan de projecten en daarmee de plaatselijke bevolking ondersteunen.