Wedden dat ...  Horizon 2 1000 kaartjes kan ontvangen voor de " Week van de derde leeftijd?"

1000 kaartjes voor Horizon 2, doe jij ook mee?

Niettegenstaande dat de “Week van de senioren”, met als thema “Wedden dat …?”, maar van start gaat van 12 november tot 23 november zijn de bewoners, personeelsleden en vrijwilligers van Ons Zomerheem al volop in de ban van hun uitdaging.  1000 kaartjes verzamelen van 1000 verschillende personen.

De bewoners van Ons Zomerheem krijgen heel graag post. Maar door de digitale opmars vallen zij, op dat vlak, soms uit de boot en krijgen ze enkel nog brieven “met een venstertje”. Enkel bij een verjaardag of in de eindejaarsperiode is het “feest”. Omdat het personeel van de afdeling dit gemis opmerkte besloten ze rond dit gebeuren een weddenschap op te bouwen.   Een oproep werd gelanceerd en een bewoonster van de afdeling, die actief is op facebook, plaatste ook digitaal een boodschap. In een mum van tijd werd de bewoonster haar post op facebook meer dan 100 keer gedeeld. Ook personeelsleden van andere afdelingen, vrijwilligers en familieleden van bewoners hielpen mee om actief reclame te maken voor deze actie.

Elke ochtend is het spannend uitkijken naar “de post” en stappen de bewoners meermaals naar de speciaal voor deze gelegenheid gecreëerde brievenbus. De enveloppes worden samen opengemaakt en de kaartjes worden voorgelezen.   Nadien blijven de kaartjes enkele dagen in een grote mand liggen zodat iedereen de kaartjes nog eens kan lezen. Pas na enkele dagen worden de kaartjes aan een lange draad gehangen. Een draad die, als we de 1000 kaartjes zullen halen, de hele afdeling in beslag zal nemen. Tot grote verbazing van zowel de bewoners als van de personeelsleden, komen er kaartjes vanuit alle hoeken van ons land. Ook schrijven mensen, die helemaal onbekend zijn,  hele mooie boodschappen op de kaartjes en doen echt hun best om een uniek kaartje op te sturen. Zelfs de plaatselijke scholen en crèches vinden dit een fijn initiatief en knutselen zelf een kaartje. Hoewel er op de afdeling, als in het woon-zorgcentrum, geen gebrek is aan activiteiten en er altijd leven in de brouwerij is, brengt deze actie toch nog een tikkeltje extra gezonde spanning met zich mee.  Gaan we het halen? Zou er ook een kaartje van mijn familie bij zijn?  Krijgen we ook post vanuit het buitenland? 

Of de afdeling de 1000 kaartjes zal halen, dat is nog koffiedik kijken. Maar ook al zou dit niet lukken, het is tot nu toe al een succes!   In een tijdperk waarin alles heel snel gaat, waarin er weinig aandacht en tijd is voor een ander, waarin berichtjes bestaan uit emoji’s en afkortingen … zoveel kaartjes mogen ontvangen getuigt dat er toch nog veel liefde, vriendschap en medeleven is in deze wereld.

Wil je na het lezen van dit artikel ook een kaartje sturen naar de bewoners van Horizon 2?  Dit kan nog tot 17 november.   

WZC Ons Zomerheem, bewoners van Horizon 2, Dreef 47, 9930 Zomergem