Sinterklaas op bezoek 

Ook dit jaar was de Sint Ons Zomerheem niet vergeten.

De kinderen van onze medewerkers waren paraat op vrijdagavond 1 december en op 5 december bracht de Sint een bezoek aan onze bewoners.

Sfeerbeelden vind je in ons fotoboek.

 

Blijf bewegen !  

Van 24 tot 30 april loopt in Vlaanderen de ‘week van de Valpreventie’.  Ook Ons Zomerheem besteedt hier ruim aandacht aan. 

Onderzoek toont aan dat één op de drie ouderen in Vlaanderen minstens één keer per jaar valt.  Ondanks alle goede voorzorgen is dat risico in een WZC zelfs nog groter : tot 70% van de bewoners valt minstens één keer per jaar.  Bovendien leidt een valpartij vaak tot een ziekenhuisopname, of een algemene achteruitgang van de gezondheid.  Eén van de meest voorkomende gevolgen van een val is een breuk, vaak een heupbreuk.  Wist je dat er in België per jaar 16.000 mensen een heupbreuk hebben? 

Daarom is de boodschap dan ook : ‘blijf in beweging, maar doe het veilig’.   Professor Koen Milissen, voorzitter van het Expertisecentrum Val- en Fractuur-preventie, zegt het zo :  “Beweging zorgt er namelijk voor dat je fit en gezond blijft en stimuleert ook je spierkracht, evenwicht en lenigheid. Met deze elementen voorkom je niet alleen het vallen, maar bescherm je jouw lichaam beter tijdens of na de val”.   Je hoeft dat ‘bewegen’ niet erg grootst te zien, het hoeft geen topsport te zijn !  Gewoon regelmatig stappen, eens fietsen op een hometrainer, de oefeningen in de kiné zo goed mogelijk opvolgen en deelnemen aan allerlei bewegingsactiviteiten : het kan allemaal helpen. 

Een niet te vergeten aandachtspunt hierbij is veiligheid. Met enkele kleine tips en aandachtspunten kunnen heel wat valpartijen worden vermeden. Denk maar aan stevige en vaste schoenen, het juist gebruik van een bril, het rustig rechtkomen uit bed of de zetel zodat je niet duizelig wordt, alsook het vermijden van het te pas en onpas gebruik van slaappillen.

In Ons Zomerheem worden op de verschillende afdelingen deze week activiteiten georganiseerd over dit thema : we spelen een val-quiz, we praten over valpreventie, we verspreiden folders en affiches met extra tips, en we zorgen voor een aantal bewegingsactiviteiten.  Dat laatste doen we trouwens niet alleen deze week !  Bewegen staat elke week op ons programma, met zitdansen of rollatordansen, petanque of boccia-spel, turnen of kiné,  fietsen in de tuin met de duofiets of meestappen met de start-to-walk.  Deze wandeling door de tuin gaat elke werkdag door, om 9u45 verzamelen we hiervoor in de inkomhal.  Ieder die kan stappen (eventueel met een rollator of aan de arm van een medewerker of familielid) is welkom om mee te wandelen.  Nieuwsgierig?  Kijk dan maar eens in ons fotoboekje : daar vind je de eerste foto’s van dit jaar…  

Start to walk 

Elke werkdag om 9u45 verzamelen een heel aantal bewoners in onze inkomhal.  Samen met een ergotherapeute en een kinesist maken ze een wandeling door onze tuin.  Deze activiteit bevordert uiteraard de fysieke beweeglijkheid, maar heeft ook het grote voordeel van de sociale contacten onderling.  Er wordt heel wat afgebabbeld...  Dagelijks wordt er ook commentaar gegeven op onze mooie tuin : tijdens de lente is er elke dag wel iets dat verandert !  

Dus : wie zin heeft om te wandelen, zorg dat je op tijd in de inkomhal klaarstaat... en wandel maar !

Rollatordansen 

Op 29 april ging de derde les 'rollatordansen' door in Ons Zomerheem. Wie graag wil weten hoe dit gaat, kan terecht in ons fotoboekje voor een uitgebreide fotoreportage.  O ja, de volgende les staat gepland op 2 juni, dus zet dit alvast maar in je agenda !

En bij het optreden van Filip Piens, waar ook een fotoreportage van te bekijken is, hebben alle aanwezigen zich bijzonder goed geamuseerd.  Er werd meegezongen, de polonaise gedanst, geslowd, de hucklebuck werd gedanst en de vogelkensdans werd ook nog eens uitgevoerd.  Twee memorabele momenten zullen ons zeker bijblijven.  Als eerste : ook onze zusters hebben met de dans meegedaan... dat levert mooie foto's op, kijk maar in het fotoboekje.  Maar de allerleukste anekdote is jammer genoeg niet helemaal op foto te vatten : tijdens het rolstoeldansen, net op het slotakkoord van het liedje, klonk er plots een héle luide knal.  Eén van de banden van de rolstoel van onze Georges was gesprongen... algemene hilariteit en 'slappe lach' bij Georges en zijn rolstoelbegeleidster Stefanie was het resultaat.  We kunnen u jammer genoeg enkel de gesprongen rolstoelband laten zien... de bijhorende lachbui moet u er zelf bij uitvoeren !

Veel kijkplezier in ons fotoboekje !

Week van de valpreventie 

Van 18 tot en met 24 april 2016 organiseert Vlaanderen opnieuw de Week van de Valpreventie.  Ondertussen zijn we toe aan de 5de editie, dit jaar maken we er dan ook een jubileumeditie van!

Met de slogan 'Van slaappillen kan je vallen. Praat erover met je arts of apotheker’ willen we, net zoals vorige editie, de aandacht vestigen op het veelvuldig en langdurige gebruik van slaapmedicatie bij ouderen. Het geleidelijk afbouwen van slaapmedicatie bij ouderen kan het aantal valpartijen verminderen. Deze risicofactor verdient dus zeker de nodige aandacht!

Ook in Ons Zomerheem besteden we extra aandacht aan de week van de valpreventie en werken wij zelf een aantal projecten uit.

Voor deze editie organiseren we een zoektocht waarbij er vragen en opdrachtjes zijn die met valpreventie te maken hebben. De zoektocht start op 18 april en loopt tot 29 april. Je kan deelnemersformulieren vinden aan de receptie. Er is ook een wedstrijd aan verbonden waarbij de 3 deelnemers met het hoogst aantal juiste antwoorden een prijs zal ontvangen. 

Seniorfashion 

Op 19 april komt de firma 'Seniorfashion' in Ons Zomerheem voor een kledingverkoop.  Een fleurig lentebloesje, een nieuwe rok voor op warme zomerdagen of een mooi accesoire voor een familiefeest nodig?  Vanaf 14u00 kan je in onze cafetaria terecht voor een aangename winkelnamiddag.  Je kan zoeken in de rekken met kledij, je kan advies vragen aan de verkopers of aan onze ergotherapeuten, en je kan passen in ruime pashokjes.  Zowel dames als heren vinden er zeker hun gading !  Van harte welkom dus...

Dankmoment voor de zusters 

Op 8 juni organiseerden we een dankmoment voor onze kloosterzusters, naar aanleiding van hun verhuis en afscheid van Zomergem.  

De namiddag startte in de kapel, waar onze pastor Joke voorging in een gebedsdienst.  Thema was 'de rots van het geloof als fundament voor ons huis'.  Verschillende voorbeden brachten alle facetten van het werk van de zusters ter sprake.  Na het biddende begin, was het daarna tijd voor wat officiële toespraken.  Eerst nam de burgemeester het woord, voor een pakkende huldiging.  Twee geschenken werden overhandigd, en het gulden boek van de gemeente werd getekend door alle zusters.  Daarna sprak directeur Paul Stock een persoonlijk dankwoordje uit, met vermelding van een aantal beklijvende herinneringen.  Een fotoboekje over het klooster, de zusters en het leven in Ons Zomerheem werd aan de zusters overhandigd als aandenken.  Tot slot nam zuster Jozefa even het woord om een dankwoordje in naam van de zusters uit te spreken : een welverdiende staande ovatie was daarop de reactie. 

Nadien werden we verwacht in de inkomhal en cafetaria van het rusthuis, waar een feestelijke receptie werd aangeboden.  Iedereen kon daar ook persoonlijk even met de zusters praten, om herinneringen op te halen, emoties van dankbaarheid en afscheid uit te spreken, en nog enkele geschenken te overhandigen.

Het was een deugddoende, dankbare namiddag.  Een fotoreportage kan u reeds terugvinden in ons fotoboekje.  Veel kijkplezier.

 

 

 

Zomerprogramma 2016 

Klik op de foto om het zomerprogramma te zien !

Op zoek naar een zinvolle tijdsbesteding? 

Naast alle professionele zorg én alle nabijheid vanwege alle familieleden en mantelzorgers, is de inzet van vrijwilligers in ons huis onmisbaar.  Wie zich per week een paar uurtjes kan vrijmaken, en sociaal is ingesteld, is misschien wel geïnteresseerd in een engagement als vrijwilliger in ons huis.  Raadpleeg hiervoor de pagina voor vrijwilligers.

't Is weer voorbij, die mooie zomer... 

Het zomerse programma in Ons Zomerheem was gefocust op ‘sport’.  Naar aanleiding van de mooie sportzomer (EK voetbal, Tour de France én Olympische Spelen) wilden wij met onze senioren, medewerkers, vakantiejobs en vrijwilligers niet onderdoen !  We dansten, fietsten, wandelden, speelden, …  kortom beweging genoeg.  En als we dat – naar goede gewoonte – wel eens afwisselden met een belgisch frietje, een ijsje of een sneukeltoer, dan kunt u zich wel voorstellen dat we een prachtige zomer achter de rug hebben.  Nieuwsgierig geworden?  Kijk dan zeker eens in ons fotoboekje… of beter nog : breng een bezoekje aan één van onze bewoners, die kunnen er u in geuren en kleuren over vertellen !  Altijd welkom in ons huis !

... en daar is het schooljaar weer ! 

Jaarlijks ontvangen we in ons huis héél wat studenten, in diverse studie-richtingen.  Jonge mensen warm mogen maken voor een job in de zorgsector : dat is een belangrijke taak van Ons Zomerheem.  En omgekeerd kunnen medewerkers die reeds jarenlang een taak in ons huis vervullen, wel eens aangenaam verrast worden door een verfrissende kijk van al dat jeugdige enthousiasme dat onze teams komt aanvullen.  Geïnteresseerd?  Raadpleeg dan zeker onze pagina voor studenten.

Zorg voor mensen met dementie 

We willen graag uw aandacht vestigen op twee bijzondere initiatieven rond de zorg voor mensen met dementie.  

Dit is een ernstige ziekte met zware gevolgen. We stellen vast dat rond dit onderwerp nog veel vooroordelen zijn. De extra aandacht naar deze ziekte en vooral naar de opvang is zeker op zijn plaats.  In het woonzorgcentrum zijn er meer dan 80 personen die met deze ziekte zijn geconfronteerd. Bovendien zijn er dagelijks een 8-tal senioren met dementie die in dagverzorging komen op onze afdelingen Binnenhoven.  Onze medewerkers zetten zich in om hen maximale leefkwaliteit te geven. Zij hebben hiervoor deskundigheid opgebouwd. Met gedrevenheid proberen ze dag na dag warme zorg te geven.  Ook gaat er veel aandacht naar de opvang van familie en mantelzorgers. Zij hebben heel wat ondersteuning nodig. Voor hen willen wij een luisterend oor zijn.

Op de werelddag dementie, 21 september, was er de mogelijkheid om informatie te krijgen en vragen te stellen aan Stefanie Clement, onze referente dementenzorg.  In de inkomhal van Ons Zomerheem was een retro-hoekje ingericht, waar men de hele namiddag terecht kon.  Heel wat mensen hebben van deze mogelijkheid gebruik gemaakt om in een gemoedelijk gesprek inlichtingen te krijgen en ervaringen uit te wisselen.  Enkele sfeerfoto's vindt u hiervan in ons fotoboekje.  

En op dinsdag 4 oktober organiseren we opnieuw een familieontmoeting voor familieleden en mantelzorgers van senioren met dementie.  Zo'n bijeenkomsten zijn voornamelijk gericht naar de familieleden van onze bewoners en gasten op het Binnenhof, maar andere geïnteresseerden zijn eventueel ook welkom.  Deze keer is het onderwerp 'Draagkracht en draaglast van mantelzorgers'.  Mevrouw Sabine Boerjan van het Expertisecentrum Paradox komt hierover een toelichting geven.  Deze voordracht gaat door in onze cafetaria, u wordt daar verwacht om 13u45.  Inschrijven is verplicht, en kan via het mailadres van onze referente dementenzorg, Stefanie Clement : clements@onszomerheem.zkj.be.  Vermeld in uw mailtje zeker of u familie bent van één van onze bewoners of gasten, of waarom u aan deze voordracht wenst deel te nemen.

 

Van harte welkom in ons huis !

Wandelen in de tuin 

De herfst kleurt de tuin prachtig met goud, rood, geel, groen en bruin…  Elke dag is er wel weer wat nieuws te ontdekken.  In het gras schieten hier en daar paddenstoelen uit, en aan enkele bomen hangen bijzondere vruchten.  In afwachting van de eerste sneeuw, tooien de afgevallen bladeren nog onze grasperken.  Kortom : de moeite waard voor een wandeling. 

Wil je met ons meewandelen tijdens de ‘winterwandeling’, dan ben je elke maandag en donderdag welkom om 9u45 in de inkomhal.  We vertrekken dan samen voor een stevige portie gezonde buitenlucht.   Maar uiteraard nodigt onze tuin ook uit om met je familie eens een stapje buiten te zetten.  Geniet ervan !

Week van de derde leeftijd 

Vanaf woensdag 9 november begonnen we eraan : de week van de derde leeftijd duurde bij ons maar liefst anderhalve week.  Wie de afgelopen tijd in ons huis rondliep, kon op een aantal afdelingen al het thema ontdekken : sprookjes !  Van Sneeuwwitje tot Doornroosje, van Roodkapje tot Hans en Grietje : kent u ze nog allemaal?  We maakten een heel programma, dat u kan terugvinden in het fotoboekje ‘Week van de Derde leeftijd’.  Daar kan u elke affiche voor elke activiteit bewonderen…  Er was een croquemonsieur-avond ‘bij Holle bolle Gijs’, een openingsbal van Assepoester, we aten wafels uit ‘Luilekkerland’, en de slotshow werd gepresenteerd door twee sprookjesprinsessen en begon met ‘Er was eens…’

Nieuwsgierig?  Kijk dan maar naar ons verslag van deze sprookjesachtige week in ons fotoboek.

Germaine Rondas 102 jaar ! 

Op 16 maart 1915 werd Germaine Rondas geboren...  Vandaag vierden we dus haar 102de verjaardag !

Een speech van de burgemeester, een telegram van de koning, een lieve wens van de hoofdverpleegkundige, een cadeautje van de afdeling, een stukje taart met een tasje koffie, het gezelschap van de familie: het hoort er allemaal bij.  Een gezellige, feestelijke namiddag, waar Germaine met volle teugen van kon genieten.

En toen vroeg de burgemeester : 'Germaine, wil jij met mij op de foto?  wil jij met mij een selfie maken?'  Even tonen en zoeken hoe het moet, en dan een 102jarig vingertje op een veel jongere GSM...  en de selfie was er !  Zouden er in België veel 102jarige selfies bestaan?  We dagen alle landgenoten uit...

Ons Zomerheem op weg naar Pasen 

Op weg naar Pasen biedt Ons Zomerheem een rijk gevuld programma aan...

We zijn op 1 maart gestart met een stemmige aswoensdag-viering, waarbij onze pastor een hedendaagse gelovige invulling gaf aan het woord 'vasten'.

Alle bewoners krijgen in de loop van de veertigdagentijd de kans deel te nemen aan een gemeenschappelijke ziekenzalving : teken van Gods nabijheid en kracht, op momenten van ouderdom en zwakte.

Met Palmzondag (9 april) starten we de goede week.  Een eucharistieviering om 10u00 vertelt ons het 'lange evangelie', namelijk : het verhaal van het lijden en sterven van Christus.  Nadien wordt aan ieder die dat wenst de communie en een palmtakje aangeboden op de kamers.  

Op Witte Donderdag (13 april) verzamelen we opnieuw in de kapel voor een eucharistieviering om 15u00.  Op die dag herdenken we de instelling van de eucharistie en het priesterschap.  We zijn dankbaar dat vele priesters zich in de loop van de geschiedenis van Ons Zomerheem telkens weer hebben ingezet voor een mooie, levensnabije liturgie.  Op deze Witte Donderdag vieren we dus ook een beetje hen...

Een dag later, op Goede Vrijdag, 14 april,  neemt onze pastor Joke het woord met haar jaarlijkse kruiswegbezinning.  Wie er de afgelopen jaren bij was, weet dat dit telkens een erg doorleefde en hedendaagse tekst is, passend bij mooie beelden.  Dit jaar werken we met iconen van Joris Van Ael.  Iedereen is welkom om 15u00 in de kapel voor deze meditatieve dienst.

En uiteindelijk mogen we ons verheugen in het nieuwe licht van Pasen, op zondag 16 april om 10u00.  We vieren dan feestelijk eucharistie om de verrijzenis van Christus te vieren.  Het koor en de organist zetten dan opnieuw hun beste muzikale talenten in om van deze dienst een mooi klinkend geheel te maken.  

Meer inlichtingen over al deze pastorale activiteiten : vraag gerust aan Joke...

En o ja, vergeet in al die hemelse sferen toch ook de aardse genoegens niet : op 5 april hielden we onze jaarlijkse paasmarkt...  Een fotoverslagje is reeds te vinden in ons fotoboekje.

Mode in Ons Zomerheem 

Heeft u dat ook?  Als het eerste lentezonnetje van achter de wolken priemt, dat u voor uw kleerkast staat en denkt: ‘ik heb helemaal NIETS meer om aan te trekken…’  Met de komst van het nieuwe seizoen, willen we al graag eens een nieuw kleurtje, een fleurig kleedje of een zwierige sjaaltje.  En zeg nu zelf : een zomerse wandeling, dat gaat toch véél beter op nieuwe sandalen of schoenen?   En voor die eerste-communie of dat lentefeest van één van de kleinkinderen, mag oma of opa toch ook wel zeker iets nieuws aantrekken?

Die verzuchtingen vallen bij de planners van de activiteiten in Ons Zomerheem niet in dovemansoren.    In de loop van de afgelopen weken werden dan ook diverse mogelijkheden geboden aan onze bewoners en gasten om zich in het nieuw te steken.  Modehuis Seniorfashion kwam met kledij, en verkocht héél wat lente-outfits.  Schoenen Zapatta stelde alle kennis en expertise ter beschikking bij de verkoop van aangepast schoeisel.  En lingerieverkoopster Ann Vervynckt palmde een dagje het winkeltje in, om voor iedereen aangepaste lingerie te verkopen.   Op de paasmarkt kregen we dan nog de kans tot aanschaf van allerlei  accessoires, van sjaaltjes uit de wereldwinkel tot mooie juweeltjes of een nieuwe handtas.   

Wie al deze mogelijkheden heeft gemist : geen nood, dit komt wel af en toe opnieuw op onze planning… hou dus zeker de aankondigingen op de afdelingen in de gaten.  En wie een suggestie heeft, dat bij dit mode-thema past : het Ateam is altijd bereid om naar nieuwe mogelijkheden te luisteren…

Crea-markt 23 mei 2017 

Op 23 mei werden de gangen en vergaderlokalen van Ons Zomerheem omgetoverd tot een heuse crea-markt.  Bewoners uit het rusthuis en onze assistentiewoningen, vrijwilligers, sympathisanten en leden van Samana-Ziekenzorg stelden er hun mooiste creaties voor.  Handwerk, zelfgemaakte wenskaarten, juwelen, schilderijen, beeldhouwwerk, pergamano, ...   Een heel kleurrijke namiddag, met heel wat enthousiaste 'marktkramers', die allemaal graag over hun hobby vertelden.  Wanneer u op bezoek komt in ons huis, moet u maar eens aan een bewoner vragen hoe klein dat mini-strijkijzertje eigenlijk wel was, van die meneer die demonstraties gaf?   Of hoe Denis zijn schilderijen tot stand komen?  Of waarvoor het breiwerk van Adrienne dient?  Boeiende verhalen...  

Foto's van deze namiddag zijn te vinden in ons fotoboekje op deze website.