Een wens? Laat ons gaan zwemmen! 

In het WZC Sint-Jozef  te  Wetteren streven we naar een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven, met respect voor ieders eigenheid. We vertrekken vanuit het levensverhaal van de bewoners en gaan na wat hun wensen en nog te bereiken doelen in het leven zijn.

Regelmatig laten we de bewoners in de kinezaal van het WZC Sint-Jozef wel eens iets geks doen en zwembewegingen maken aan de katrollen hoort daar ook bij.

Tijdens zo een sessie kwam de vraag of er mensen waren die konden zwemmen en zo hoorde ik iemand vertellen dat dit één van de grootste wensen was die ze nog eens had willen doen!

We beloofden er alles aan te doen om haar wens mogelijk te maken en zo geschiedde!

Het zwembad in Wetteren startte met één maal per maand een uurtje vrij te houden voor de woonzorgcentra uit de buurt en die aanbieding konden we niet links laten liggen.

Badpakken werden gepast, de krulletjes afgedekt door een badmuts en daar stonden we dan!

De immer energieke bewoonster bleek toch wat angstig bij de eerste zwemsessie na 20 jaar, 

maar al snel steeg het enthousiasme en werd er mits enkele hulpmiddelen gedreven, gezwommen en gespat. We deden waterballet, spelletjes met een bal en de bewoonster was dolgelukkig! Missie geslaagd!

Zowel literatuur als praktijk tonen aan dat zwemmen heel wat voordelen heeft. Het zorgt voor een betere bloedcirculatie, verhoogde spierkracht, grotere eetlust, beter slaap – waakritme,... Het is een sociale activiteit en de bewoners krijgen opnieuw connectie met hun omgeving en naasten.

Ondertussen is de trend gezet en kregen we al meerdere bewoners gemotiveerd om mee te gaan.

Iedere keer opnieuw unieke ervaringen met unieke mensen!

Wat doet het deugd om de bewoners te zien genieten, de voldoening en de dankbaarheid als je ze weer aan het zwemmen krijgt, is enorm! 

Bewegen is gezond, weet je wel! 

 

Hilde Reynvoet  een enthousiaste kinesitherapeut!

Samen de zorg(en) even vergeten aan de Molen Van Medael! 

In het dagverzorgingscentrum is naast de zorg voor de gasten, ook de zorg voor diens mantelzorgers een belangrijk doel. Een reis mogen organiseren, waarvan zij beiden kunnen genieten, is dan ook een mooie uitdaging!

Vol enthousiasme gaan we van start met de voorbereidingen en elke gast én mantelzorger krijgt een uitnodiging.

Kort voor de reis, nodig ik iedereen uit voor een infovergadering, voor een toelichting van het activiteitenprogramma en de checklist van het materiaal dat zeker in de koffer moet. Als er op dat moment nog vragen of aandachtspunten zijn voor tijdens de reis, dan kunnen die gesteld of besproken worden. We willen namelijk goed voorbereid aan onze trip beginnen!

In de week van 1 april tot en met 5 april 2019 is het dan zover. Met een groep van twaalf gasten en mantelzorgers en zes medewerkers trekken we richting Homburg in de Voerstreek. De kok van het woonzorgcentrum, één van de chauffeurs van het dagverzorgingscentrum, twee verpleegkundigen, één zorgkundige en ikzelf, ergotherapeute zullen gedurende deze week instaan voor de zorg voor de gasten. We zijn op alles voorbereid. De aanhangwagen van de bus is volgeladen met rollators, rolwagens en wandelstokken, want we zijn van plan om op verkenning te gaan in de mooie Voerstreek. Ook voor de zorgmomenten is er niets te kort, we hebben enkele toiletstoelen mee, een tillift, verzorgingsmateriaal en ter plaatse werden al enkele hoog laag bedden geleverd om aan alle wensen en noden van de gasten te kunnen voldoen.

Het weer zit op de eerste dag al mee. Onder een stralende zon komen we aan op onze vakantiebestemming, vakantiedomein De Molen Van Medael gelegen in een mooi dorpje, Homburg op de grens met Nederland en Duitsland. Wij zullen een week verblijven in de accommodatie, Het Herenhuis. Na het inrichten van de woning en het verkennen van de plaatselijke supermarkt nemen we ruim de tijd om te genieten van een aperitiefje en zo te klinken op de start van een onvergetelijke week!

Een leuke avondactiviteit mag ook niet ontbreken, dus gaan we na het avondmaal van start met een muziekbingo vol liederen van vroeger en nu.

Moe van de reis, maar voldaan, genieten we van een welverdiende nachtrust.

Na een probleemloze nacht en de ochtendverzorging, krijgen we een mooi ontbijtbuffet vol heerlijke streekproducten voorgeschoteld door Danny, de kok en zijn souschef, Patrick. De trend voor de komende dagen is dan ook gezet!

We genieten tijdens deze week van mooie uitstappen.

Zo nemen we deel aan een huifkarrentocht, waar we de grens van Nederland, Duitsland en België kruisen.

We gaan ook op verkenning in Maastricht, waar we alle leuke plekjes ontdekken samen met een gids en afsluiten met een boottocht op de Maas.

Op het domein kunnen we een workshop volgen en onze eigen Limburgse vlaai bakken.

Op een boogscheut van het vakantiedomein ligt de indrukwekkende en gekende Amerikaanse begraafplaats Henri Chapelle, waaraan een bezoek uiteraard niet kan ontbreken.

Ook ’s avonds is er een mooi programma, zo genieten we van een heerlijke gourmet, is er een verrassingsavond waar de medewerkers én sommige mantelzorgers in de verkleedkoffer duiken, is er een muziekbingo en op de laatste avond worden de foto’s van de voorbije dagen bekeken.

Op vrijdag is het dan tijd om de koffers te pakken en, met opgeladen batterijen, terug naar huis te vertrekken.

We kunnen terugblikken op een deugddoende vakantie met een lach én een traan en vol mooie momenten om nog heel lang aan terug te denken!

Studenten verpleegkunde op woongemeenschap Zilverberk  

De klas laatstejaars studenten toegepaste verpleegkunde invalshoek geriatrie van het Sint-Augustinusinstituut Aalst, nemen vanaf april 2019 tot juni 2019 de zorg voor de bewoners op woongemeenschap Zilverberk op zich.

De samenwerking tussen het WZC Sint - Rafaël en de school kadert binnen het project “leerwerkplaats”.   Dankzij deze “leerwerkplaats” krijgen de studenten een realistisch beeld van het professionele leven als verpleegkundige.  Ze krijgen hier een totaalpakket voorgeschoteld waarvoor ze vele competenties nodig hebben.  De studenten organiseren alles wat bij de verpleegkundige zorg van de bewoners komt kijken, zoals administratieve taken, het medicatiebeleid, zorgplanning, overleg plegen met artsen, ergotherapeut en kinesist binnen het WZC en nog veel meer.

De studenten verzorgen de bewoners uiteraard onder continue supervisie, begeleiding en coaching door de vaste medewerkers van de woongemeenschap en de docenten van de school.  Ze overleggen samen, organiseren de zorg samen en voeren deze ook uit.  Zo leren ze op elkaar inspelen en samenwerken in een echt teamverband.

Gedurende het schooljaar voorafgaand aan de start van het project, kregen de studenten een aangepast lessenpakket.  Hierbij kwamen de theoretische en praktische aspecten van de geriatrische zorgvrager en de zorgvrager met dementieproblematiek uitgebreid aan bod.  Ook tijdens de leerwerkplaats zullen ze  nog  bijkomende lessen krijgen van de ergotherapeut en referentiepersoon dementie. De eerste twee weken werken de studenten zich in op de woongemeenschap.  Ze leren werken met de computerprogramma’s en alle andere praktische zaken om de zorg op Zilverberk onder de knie krijgen. Daaropvolgend zullen zij zes weken een deel van de afdeling draaiende houden.

K2 in Zomergem: van Klooster naar Kinderopvang... 

K3 is gekend door jong en oud. De liedjes zijn zo herkenbaar en gaan nog jaren mee.  In Zomergem heeft men een K2 . Het is ook een verhaal van jong en oud en iets dat jaren al meegaat. Een boeiend verhaal…ook in Zomergem

Midden 2015 trokken de laatste zusters Kindsheid Jesu weg uit Zomergem. Het mooi kloostergebouw kwam leeg te staan. Het einde van K1?!

Al jaren leefde het idee om in Zomergem een kinderopvang op te richten. Wat steeds een warme thuis was voor de zusters, werd omgebouwd tot een tweede warme thuis voor baby’s en peuters.

De nodige werken werden uitgevoerd om te voldoen aan alle veiligheidsnormen en brandvoorschriften. De ruimte werd kindvriendelijk ingericht met behoud van de warme gezelligheid waarvoor de zusters reeds zorgden. K2 was geboren…

Op 4 september 2017 opende de opvang voor het eerst zijn deuren. De opvangcapaciteit van 18 kindplaatsen werd snel bereikt en opgetrokken naar 25 kinderen.

In dezelfde geest van de zusters wordt er verder gewerkt. Met gedrevenheid en visie krijgen kinderen er goede opvang en staat de werking in het teken van hun welbevinden. Heel belangrijk is de veilige geborgen leefomgeving waar één ieder zich goed kan voelen.

Het gebouw is centraal gelegen in het centrum van Zomergem, omringd door scholen, het woonzorgcentrum en de assistentiewoningen. De ideale plaats om kindjes spelenderwijs midden in de maatschappij te laten opgroeien en op ontdekking te laten gaan. Het woonzorgcentrum biedt de ideale mogelijkheid om jong en oud in verbinding te brengen met elkaar. Kinderen gaan mee wandelen met senioren. Er zijn bewegings-  en muzikale activiteiten.  Ook onze bewoners genieten van dit “jong geweld”.

Wat eens een eindigend verhaal dreigde te worden gaat verder, kent een nieuwe start…

Een nieuw hoofdstuk van de dienstbaarheid en de zorg wordt verder geschreven… een lied dat blijft hangen en mensen steeds opnieuw in beweging brengt…  Zo werd K2 geboren.

Meer nieuws