Dementie

Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. Deze ziektes tasten de hersenen aan en zorgen voor een geleidelijke achteruitgang van iemands geestelijke gezondheid. De meest voorkomende soorten dementie zijn alzheimer, vasculaire dementie, frontotemporale dementie en Lewy body dementie.

Bij ons

In het wzc de Lichtervelde zijn er 2 beveilgde afdelingen voor personen met dementie. De bewoners op deze afdeling worden bijgestaan door specifiek opgeleid personeel. We proberen de bewoners een duidelijke structuur aan te passen met o.a. aangepaste activiteiten om de dagen zinvol in te vullen.

Een aantal voorbeelden van activiteiten:

Gebakjes maken met de bewoners.

De bewoners worden, in de mate van het mogelijke, mee aan het werk gezet om het deeg voor de gebakjes klaar te maken. De gebakjes worden in de aanpalende dienstkeuken klaargemaakt om zo ook de geur van het bakken bij de bewoners te krijgen. Deze activiteit kan herinneringen door middel van het actief bezig zijn of door geur losmaken bij bewoners wat hen tot rust of juist tot reactie brengt.

Bloembollen planten

In de lente is het de moment om de bloembollen klaar te zetten zodat ze kunnen bloeien. De bewoners planten zelf de bollen in de potten.

Dementie in de verf

In de week van de dementie werd dementie daadwerkelijk in de verf gezet. De bewoners hebben verschillende werkjes gemaakt en nadien tentoongesteld in de inkomhal van het woonzorgcentrum. Hiermee hebben we zelfs de regionale pers gehaald!

klik hier om het artikel te lezen
linkedin