Het nieuws van de dag uit De Regenboog – 17 maart 2020

Ook vandaag kwam er veel op ons af. Opnieuw aangepaste richtlijnen van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid die we vertalen naar heldere werkinstructies voor alle medewerkers: zorg en niet-zorg.

We richtten een heus crisiscentrum in het lege dagverzorgingscentrum LAVA. We vergaderen daar dagelijks om de actiepunten rond beleid, operaties en communicatie te bespreken en zo de juiste (dag)prioriteiten vast te leggen in een snel wijzigende zorg- en werkomgeving. De plaatselijke kanarie vindt het allemaal héél interessant en wil onze stemmen overtreffen: ook hij zal voor animo bij de bewoners moeten gaan zorgen.

“ Hoeveel strenger kunnen maatregelen nog worden ??? ”, vroeg iemand langs haar neus weg toen ze me voorbij stoof. En welk zal de impact hiervan zijn op De Regenboog? Mag de twee dagen oude Drop&Go morgen nog open zijn als het openbare leven zo goed als stilvalt? Gaat de postbode dan echt niet meer langskomen om de krant en jullie opbeurende briefjes te brengen? We bekijken de nieuwe maatregelen en zoeken geschikte oplossingen om de continuïteit en warme zorg te blijven borgen. Dat is ons eerste doel.

De ontroerende aanmoedigingen, virtuele schouderklopjes, duimpjes of likes zijn een hart onder de riem van het personeel. Maar ook de ideeën die toestromen om “buiten naar binnen” te brengen nu bewoners familiebezoek en sociaal contact ontberen.

Vrijwilliger-fotograaf Gerrit noemen we in deze alles veranderende tijden “niet-geregistreerde vrijwilliger Gerrit”. Dè Gerrit dus. Die kwam op het idee om de telekrant een nieuwe rol te geven:

Vandaag doen we een warme oproep om leuke ‘goeiedag’-filmpjes en foto’s van families te maken die we kunnen uitzenden op de telekrant. Hoe te fiksen? Heel simpel: neem je smartphone en maak een leuk filmpje of mooie familiefoto en sommigen mogen ook een selfie...
Mail zo véél mogelijk beelden naar gerjafoto@gmail.com. De Gerrit maakt er een mooie collage van = plezier verzekerd. De foto op de voorpagina van onze Facebook haalde 7000 kijkers. Als die nu eens allemaal minstens 1 foto sturen…
Let wel: de beelden zijn voor alle bewoners zichtbaar op hun televisie, wij mogen “censureren” (het moet plezant blijven hé) en de inzender geeft door zijn inzending(en) de toelating in kader van de privacywetgeving dat de beelden mogen worden gebruikt. Benieuwd wie het tofste filmpje stuurt? De bewoners kiezen.

Groetjes en tot morgen,
Willem Smits en Chris Rogier

linkedin