Geen twee dagen zijn hier hetzelfde. De ene uitdaging is nog maar net opgelost en we staan alweer voor een volgende. Teams hebben de voorbije dagen ongelooflijk leren samenwerken met elkaar. De problemen worden hier samen aangepakt en niet meer ieder het zijne. Misschien moeten we Corona wel dankbaar zijn om ons zo dicht bij elkaar te brengen. Of is dat er nu een beetje over?

Vandaag was het alle hens aan dek om de eerste bewoners van afdeling Rozenkwarts op een rustige manier te kunnen verhuizen naar hun nieuwe kamer. Technische dienst, kine, ergo, leefgroepbegeleiders, ortho, animatie, de opnameverantwoordelijke, schoonmaaksters, keukenmedewerkers en het voltallige team van Rozenkwarts onder de leiding van Lia, Gracy en Regina hebben deze klus samen geklaard. Alle spulletjes werden zorgvuldig ingepakt en naar de nieuwe kamer gebracht. De grote stukken werden door de technische dienst verhuisd. Met oog voor detail werden de kamers terug ingericht zodat de bewoner er zich meteen thuis zou voelen. Het overbrengen van de spullen was vandaag belangrijk maar onze topprioriteit ging uit naar de bewoner. Naar zijn beleving, zijn emoties, zijn verdriet, …

Lia blijft de komende dagen aanspreekpunt voor alle bewoners die verhuisd zijn van Rozenkwarts naar een andere afdeling. Ze zal dagelijks de bewoners bezoeken en zo opvolgen hoe ze de verhuis verwerken. Aan de nieuwe teams zullen we uiteraard ook vragen om de nieuwe bewoners te beluisteren en de steun te geven die ze nodig hebben.

Dan nog even de stand van zaken. Vandaag verhuisden er al 13 van de 25 bewoners. Morgen zullen er nog eens 8 bewoners verhuizen. De laatste 4 bewoners die overblijven op afdeling Rozenkwarts zullen verhuisd worden naar 4 tegen elkaar gelegen kamers. Lia heeft vandaag alle vertegenwoordigers verwittigd dat we met de verhuis van de bewoners gestart zijn.

Ook morgen zal Lia deze werkwijze aanhouden. Wie naar waar zou verhuizen hebben we met verschillende mensen uitgewerkt. Voor sommige bewoners keken we naar hun huidige gezondheidstoestand. Voor anderen naar relaties en vriendschappen. Of iemand eerder wat teruggetrokken op de kamer leeft dan wel ambiance brengt in een groep, of iemand rookt, enz. enz. en dat natuurlijk in te passen in de nu beschikbare kamers. Puzzelen dus!

Morgen proberen we de andere puzzel te leggen: welke medewerkers Rozenkwarts komen welk team versterken? We houden rekening met de afwezige medewerkers, de herverdeling van bewoners over de afdelingen, de wensen van de medewerkers zelf en proberen “Rozenkwarts-bewoner”-volgend er voor te zorgen dat de bewoners toch een bekend gezicht zullen zien.

We begrijpen jullie bezorgdheid en frustratie je geliefde niet te kunnen begeleiden. Van mekaar “afgesneden zijn” is één zaak. Weten dat de omgeving voor vader of moeder (en na Corona ook voor u) verandert, is dubbel moeilijk. We zouden jullie willen kunnen geruststellen: vandaag is alles vlot verlopen en de bewoners zullen goed worden opgevolgd zowel tijdens de dag als tijdens de nacht. We danken jullie voor het vertrouwen dat we kregen van bijna alle vertegenwoordigers van deze bewoners met een kwetsbaarheid.

Vriendelijke groet en een goeie nacht,
Veerle Verhelst en Chris Rogier

linkedin