Wellicht las u vandaag in de krant het bericht dat de woonzorgcentra pleiten voor maximale testing van de bewoners. Met als doel snel op te sporen of een bewoner besmet is door het virus en adequaat te kunnen handelen. Onze eigenste afgevaardigd bestuurder, Mevrouw Dominique Roodhooft, voerde haar strijd om dit resultaat te helpen bereiken. Inderdaad, wij van De Regenboog worden gesteund door een heel team van mensen “van de Centrale Unit”, in Oostakker, kortom beleidsmensen die de plaatselijke woonzorgcentra met raad en daad bijstaan. Nu de situatie in De Regenboog wat stabiel wordt, was het de hoogste tijd om ook die mensen eens in het voetlicht te plaatsen.

Nog steeds nul besmette bewoners. Gisterenavond werden we even verontrust maar gelukkig onterecht. De bewoners blijven hun gezondheidsproblemen hebben zoals in een wereld zonder Corona: daar besteden we zeker aandacht aan.

Pedicures mogen alléén nog voeten verzorgen als dat om medische redenen noodzakelijk is. Wij vinden voetzorg een belangrijk element van basiszorg. De zorgverleners verzorgen de “gezonde” voeten van de bewoners. Als extra zorg nodig is, kunnen we beroep doen op medewerkers die ook een pedicure-diploma hebben en gaan we deze mensen inzetten opdat de voeten van de bewoners piekfijn verzorgd zullen zijn.

Bij uw eerstvolgende “drop” van proper linnen, leggen we u een attestje klaar dat u kan tonen aan de politie als zij controleren of u wel op weg mag zijn.

Naar aanleiding van slecht nieuws in de media over Corona en/in assistentiewoningen, willen we er ook eens wijzen dat wij ook in de assistentiewoningen De Mantel de nodige maatregelen hebben genomen. Eerst was er een bezoekersregister, dat nu al weer niet meer nodig is. We sloten de toegang tot de livings elektronisch af. Activiteiten voor een groepje mensen zijn niet meer toegelaten en we raden de bewoners steeds opnieuw aan “in hun assistentiewoning te blijven” en karig om te gaan met bezoek ontvangen. De bewoners in De Mantel behoren ook tot de risicogroep van oudere mensen. In vergelijking met mensen in het woonzorgcentrum zijn zij gemiddeld jonger, gezonder en leven zij minder in groep. Allemaal factoren die het risico op ziek worden verkleinen, maar het is er wel.
Om de bewoners te helpen vermijden dat ze “onder de mensen” komen, kunnen zij nu hun bestelling plaatsen in de winkel van De Regenboog. We maakten een bestellijst met producten die wij sowieso toch aangeleverd krijgen. Bewoners kunnen die bestellen en naderhand hun pakketje ophalen in de Drop&Go.
Een nieuwe woonzorgassistent “ad interim Corona” stelden we aan. Zij is telefonisch bereikbaar en lost alle vragen van bewoners op en begeleidt de bewoners in De Mantel doorheen deze woelige tijden. Bewoners meten 2 keer per dag hun temperatuur, kunnen warme maaltijden op de assistentiewoning krijgen, enz.
Wie wordt eigenlijk niet geraakt door dit Corona-virus?

Vriendelijke groet en tot morgen,
Chris Rogier

linkedin