Zoals we vorige week al aankondigden, krijgen de bewoners van De Regenboog ook binnen de muren van het woonzorgcentrum wat meer bewegingsvrijheid.

Na een week peinzen en puzzelen kondigen we al enkele versoepelingen aan om het ‘wonen in De Regenboog’ terug wat meer ‘leven in De Regenboog’ te maken.

Vanaf nu kunnen echtgenoten, vrienden en vriendinnen, broers en zussen, neven en nichten, … die op verschillende afdelingen in De Regenboog wonen, mekaar terug ontmoeten, in hun vertrouwde omgeving. Deze bewoners hebben mekaar lang moeten missen, of konden mekaar slechts sporadisch zien, onder toezicht.

Uiteraard vraagt dat bezoek nog organisatie en kan niet iedereen zomaar van de ene afdeling naar de andere gaan.

Willen 2 bezoekers mekaar ontmoeten, dan kan dat op de kamer van één van de twee. Zij dragen allebei een mondmasker en houden 1,5 meter afstand. Willen 3 of 4 bewoners samenkomen, dan regelen we een andere plaats.

Hoe we het bezoek organiseren, plannen we dus graag samen met de betrokken bewoners. Wie dit graag wil, spreekt hiervoor het zorgteam aan, of iemand van het crisisteam. Samen maken we het dan mogelijk.

Ook voor onze paramedici en animatoren zijn er enkele versoepelingen. Zo kunnen bewoners weer wat meer naar de kinézaal, naar de logopedie of ergotherapie.

Ons animatieteam werkt hard aan een programma waarbij ze wat grotere activiteiten kunnen organiseren, volledig coronaproof uiteraard. Geen gemakkelijke opdracht… we zijn allemaal benieuwd wat er uit hun bus valt.

Rond half maart zal ook de kapel terug opengesteld worden voor bewoners die nood hebben aan een bezinningsmoment. Zij kunnen vrij naar de kapel wanneer het hen past, met of zonder bezoeker. De pastorale dienst voorziet ook bijeenkomsten in de kapel in kleine groepjes.

Tenslotte hebben we nog 2 wijzigingen in onze bezoekregeling. We maakten een EXTRA bezoekmoment. Bezoekers zijn vanaf nu ook op ZONDAG welkom tussen 13u30 en 16u30. Bovendien plaatsten we tafels en stoelen op het terras van het ontmoetingscentrum. Daar kan een bewoner met 1 knuffelcontact van de zon genieten, een drankje bieden we nog niet aan. Groepjes van 3 of 4 laten we voorlopig niet toe. We doen een oproep om de tafels te laten waar ze staan en de afstand met andere bewoners en hun bezoek te respecteren.

Waar versoepelen we niet?... Het gebruik van mondmaskers. Daar blijft alles bij het oude, met de knuffelcontacten als uitzondering. Het is vervelend, maar het moet.

Tijdens de zorgmomenten, ontmoetingen van bewoners van een andere leefgroepbubbel, in de algemene ruimtes,... moet ten allen tijde een chirurgisch mondmasker opgezet worden, door medewerkers, bewoners en bezoekers. Dat wordt ons nog steeds opgelegd door Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Dat vinden wij ook niet zo slecht: volg het nieuws en je weet dat corona nog lang niet weg is.

We merkten afgelopen week dat nog heel wat bewoners en knuffelcontacten hun mondmasker blijven dragen. Het doet ons plezier dat jullie, samen met ons, voorzichtig zijn.

Ik hoop dan ook dat ik volgende week weer een nieuwsbrief met goed nieuws kan schrijven!

Hartelijke groeten,

Sofie Martens
Stafmedewerker zorg en kwaliteit

linkedin