Personen met dementie
Omdat het dagdagelijks omgaan met dementie een bijzondere aanpak vraagt, werd een afzonderlijke afdeling voor hen voorbehouden: "De Zwaanhoek".

Omgaan met ouderen met dementie vereist een specifieke aanpak. De gelijkvloerse afdeling van het Woon- en Zorgcentrum biedt een leefgroepwerking aan om elke bewoner een aangepaste begeleiding te kunnen bieden:

  • Bewoners met dementie hoeven niet alleen op hun kamer te blijven. We plaatsen ze zoveel mogelijk in 2 leefgroepen, afhankelijk van de fase van het dementeringsproces.
  • Er is maximale bewegingsvrijheid, zonder uiteraard de veiligheid in het gedrang te brengen.
  • De vorm van de afdeling is zodanig dat mensen er gemakkelijk kunnen in rondwandelen.
  • Er is een binnentuin.

In de leefgroep voor bewoners met een beginnende tot matig dementie ligt het accent voornamelijk op het bieden van structuur gedurende de hele dag, behouden van zelfstandigheden en het stimuleren van sociale contacten.

  • In de leefgroep start de dag met een gezamenlijk ontbijt en om dit af te ronden wordt de vaat samen met de bewoners gedaan.
  • De leefgroepbegeleidster biedt elke ochtend een aangepaste en voor hen een herkenbare activiteit aan.
  • Het middagmaal smaakt er nog zo goed: ‘zien eten doet toch eten’.
  • In de namiddag is er een ontspanningsactiviteit voorzien.
  • De dag wordt rustig afgesloten na het avondmaal.

We ervaren dat, door deze structuur aan te bieden, de bewoners beter functioneren en dat onrust vermindert.

In de leefgroep voor bewoners met een ernstig en verzonken dementeringsproces ligt het accent op het aanbieden van rust. Het is de bedoeling dat we een rustige omgeving creëren waar de bewoner zich geborgen en veilig voelt. Toch brengen we hen samen om toch nog sociale prikkels te ontvangen. De aanwezigheid van de ander blijft altijd merkbaar. Bij activiteiten gaan we de verschillende zintuigen gebruiken. We gaan de bewoner meer individueler begeleiden, lichamelijk contact wordt belangrijker. Ook het middag- en avondmaal vindt plaats in de leefgroep. Bewoners in een verzonken dementeringsstadium krijgen ook een relaxatiebad. Hierbij kan de bewoner intens genieten van de relaxerende sfeer in de badkamer en vooral van de dichte nabijheid en warmte van de leefgroepbegeleider.

linkedin