“Het was slikken maar de solidariteit en het begrip geeft ons moed. We zijn op goede weg.”
2/3 test positief in woonzorgcentrum Sint-Eligius
GENT – Woonzorgcentrum Sint-Eligius in Zeveneken (Lochristi) werd in het voorjaar grotendeels gespaard, nu slaat het virus helaas hard toe. Een negentigtal bewoners en een veertigtal personeelsleden testten positief op COVID-19.
“Momenteel zijn er binnen ons woonzorgcentrum een groot aantal besmettingen vastgesteld. Zodra wij de testresultaten binnen kregen, werden de betrokken medewerkers, bewoners en familieleden persoonlijk op de hoogte gebracht. Naast de focus op interne communicatie hebben we meteen ook stappen ondernomen om alles in ons huis zo goed en gestroomlijnd mogelijk te laten verlopen. Onze voornaamste bezorgdheid gaat immers uit naar de gezondheid, veiligheid en welzijn van de bewoners en medewerkers”, aldus Hilde de Bruyn, directeur van het woonzorgcentrum.
“Er is gelukkig véél solidariteit, steun en bereidwilligheid om te helpen.” Onze medewerkers gaan tot het uiterste om de bewoners goed te verzorgen, vrijwilligers dienen zich aan, we spreken ook mensen aan die zich registreerden op helpindezorg.be en doen beroep op interimkrachten. Ook vanuit de groep vzw Zorg-Saam ZKJ, waartoe we behoren, komt ondersteuning, onder meer om ons te helpen bij het uitstippelen van het juiste zorg- en medewerkersbeleid, de testingstrategie, de bevoorrading in persoonlijke beschermingsmiddelen, het ondersteunen op vlak van psycho-sociaal welzijn, enz. Maar met dergelijke zware cijfers, moesten we aan de alarmbel trekken. Die bleef niet onbeantwoord. We konden al rekenen op de extra steun van het Rode Kruis, de inzet van de eerstelijnszone Scheldekracht, het gemeentebestuur, de Provincie en Professor De Paepe van UZ Gent, diensthoofd spoedgevallen. De huidige situatie in de voorziening werd in team geanalyseerd en geëvalueerd. Zondag zullen een 8-tal personen van de Civiele Bescherming helpen bij de cohortering van een aantal bewoners. Dit houdt in dat bewoners die positief testten, worden samengebracht op een aparte afdeling. Op die manier kan verdere besmetting vermeden worden.
“Het was slikken, maar de solidariteit en het begrip van de families geeft ons moed. Ook de complimenten die we kregen van professor De Paepe over onze actuele aanpak van de besmetting, waren een opsteker voor het verzorgend personeel. Voor de komende dagen is de bezetting verzekerd wat rust terug brengt in het woonzorgcentrum.” Daarnaast kan het personeel ook rekenen op genoeg beschermend materiaal. Alle medewerkers werken met een face shield, FFP2-masker, schort en handschoenen. Ze zijn ook opgeleid en weten hoe ze de zorg best verstrekken. We beschikken binnen Zorg-Saam daartoe over een draaiboek dat alle zorgprocessen omschrijft.
Het spreekt vanzelf dat in deze omstandigheden ook de bezoekregeling herzien moet worden. Maar de directeur verzekert ons dat er altijd bezoek toegelaten wordt bij palliatieve situaties of bewoners die heel ziek zijn en dat er gewerkt wordt aan een haalbare bezoekregeling voor alle bewoners. “We zoeken daarbij naar een evenwicht tussen het welzijn en de veiligheid van bewoners, medewerkers en familie. Het worden nog moeilijke dagen, maar we zijn ervan overtuigd dat we op de goede weg zijn.”