- Dit christelijke feest nam in de eerste eeuwen de plaats in van een heidens feest dat het opkomende licht vierde halfweg tussen de winterzonnewende en de lente.
- Dat licht werd natuurlijk het Licht van Christus : licht is één van de belangrijkste beelden om over God te spreken: God is een en al Licht en verdrijft alle ‘duisternis’ van de dood. Ook Jezus is “Licht uit Licht” volgens de geloofsbelijdenis.
- Dit feest volgt ook 40 dagen na Kerstmis en sluit daarmee de ruime kersttijd af.
- De ‘lichtmis’ (Frans chandeleur) is een eucharistieviering waarin kaarsen worden gewijd die ook weer verwijzen naar Jezus als het Licht.
- Inhoudelijk viert de Kerk vandaag de “opdracht van de Heer”, of het aanbieden door Jozef en Maria van hun eerste kind in de tempel, volgens de Joodse wet, 40 dagen na zijn geboorte. Dat ontlokt een reactie van grote vreugde aan twee oude mensen, Hanna en Simeon, die in de tempel sinds lang uitkijken naar de komst van de Messias. Zij zijn overtuigd dat ze nu eindelijk hun Heer hebben aanschouwd.
- De Kerk deelt die ervaring dat dit kind de Redder van de wereld is, zo sterk dat in de ‘dagsluiting’ uit het getijdengebed, elke avond de lofzang van Simeon ons innerlijke rust schenkt: “Mijn ogen hebben uw heil aanschouwd (…) het Licht dat voor alle heidenen straalt (…)”.
- En dan zijn er natuurlijk nog de pannenkoeken op Lichtmis, waarvan de herkomst niet helemaal duidelijk is. Sommigen zien er een verwijzing in naar de rond-gele zon. Iets waarschijnlijker is dat rond deze tijd meiden en knechten konden wisselen van boerderij, en de komst van nieuw werkvolk werd gevierd met haardkoeken, die pannenkoeken werden.
Ik wens jullie dus veel devotie én smakelijke pannenkoeken!
Stijn Van den Bossche