Beste bewoners,
Beste familie,
Beste bezoeker van WZC Sint-Antonius

Wij heten bezoekers in het WZC van harte welkom en juichen de versoepelingen toe, anderzijds blijft het zeker raadzaam om voorzichtig en waakzaam te blijven en vragen we iedereen om de geldende veiligheidsmatregelen na te leven.

Ongetwijfeld zullen heel wat medewerkers, familie, bezoekers een reis maken, Bij deze willen wij de interfederale richtlijnen in verband met reizen nog eens op een rijtje zetten en vragen wij deze regels na te lezen en ook strikt op te volgen.

Terugkeer na vakantie in het buitenland

Het Overlegcomité heeft de regels vastgelegd om deze zomer vrij en veilig te reizen binnen de Europese Unie. Dat zal kunnen op basis van het Europees digitaal coronacertificaat.

Het certificaat zal vanaf 1 juli in alle EU-landen worden gebruikt en is het bewijs dat iemand tegen corona is gevaccineerd, negatief op corona is getest of van corona is hersteld.

Reizen naar landen buiten de Europese Unie blijven intussen sterk afgeraden.

1. Terugkeer als inwoner na verblijf in het buitenland

 • Terugkeer uit groene of oranje zone: geen verplichting tot quarantaine of test. Let wel: de status van een zone kan tijdens je verblijf steeds wijzigen.
 • Terugkeer uit rode zone:
 • Wie beschikt over een digitaal coronacertificaat met volledig vaccinatie (+ 2 weken), recente negatieve PCR-test (< 72 uur) of herstelcertificaat hoeft niet in quarantaine.
 • Wie zich bij aankomst onmiddellijk laat testen (dag 1 of dag 2), hoeft niet in quarantaine. Voor personen vanaf 12 jaar wordt een negatieve PCR-test gevraagd. Kinderen onder de 12 jaar zijn vrijgesteld van testverplichting.
 • Terugkeer uit zone met heel hoog risico (“variants of concern”):
 • Verplichte quarantaine van 10 dagen met PCR-test op dag 1 en dag 7.

Deze verplichting geldt ook voor personen die volledig gevaccineerd zijn of in het land zelf al een negatieve test hebben afgelegd. Het gaat immers om gevaarlijke virusvarianten die we buiten Europa willen houden.

2. Aankomst in België als niet-inwoner

 • Aankomst vanuit groene of oranje zone: Geen verplichting tot test of quarantaine.
 • Aankomst vanuit rode zone:
 • Wie beschikt over een digitaal coronacertificaat met volledig vaccinatie (+ 2 weken), een recente negatieve PCR-test of herstelcertificaat, hoeft niet in quarantaine.
 • De recente test mag niet ouder zijn dan 72 uur voor aankomst in België.
 • Aankomst van buiten de Europese Unie: Wie van buiten de Europese Unie komt, moet volledig gevaccineerd zijn (+ 2 weken) met een door Europa erkend vaccin én een PCR-test afleggen op de dag van aankomst. Indien de test negatief is, hoeft deze persoon niet in quarantaine.
 • Aankomst na verblijf in zone met heel hoog risico (“variants of concern”): Er geldt een inreisverbod voor niet-Belgen die niet in België resideren en zich de afgelopen 14 dagen op enig moment in zone met heel hoog risico bevonden. Er is een uitzondering voor essentiële reizen door vervoerspersoneel en diplomaten. Zij moeten 10 dagen verplicht in quarantaine met PCR-test op dag 1 en dag 7. De quarantaine mag enkel worden onderbroken voor de uitvoering van de essentiële reden.

3. Vertrek naar het buitenland

 • Wie over een geldig digitaal coronacertificaat beschikt, kan binnen de lidstaten van de Europese Unie vrij reizen. Dat is het basisprincipe. Bestemmingslanden kunnen evenwel steeds bijkomende voorwaarden stellen.
 • Controleer daarom voldoende vooraf de precieze reisvoorwaarden van het land van bestemming of van de landen waar je in transit bent.


De algemeen geldende veiligheidsmaatregelen, de bezoekregeling, en het cafetariabezoek in het WZC blijven ongewijzigd.
De richtlijnen hierrond kan de bezoeker terugvinden t.h.v. de inkomhal en bij de ingang van het cafetaria

We wensen iedereen een deugddoende vakantie toe!

Maar hou het veilig, wees voorzichtig en blijf de hygiëne- en veiligheidsmaatregelen strikt volgen. Op die manier hopen we van een mooie zomer te kunnen genieten, samen met u.

Bernadette De Clippeleir- directeur

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

linkedin