De cijfers van de nieuwe besmettingen stijgen, u heeft het ongetwijfeld ook via de media gehoord. Het weekgemiddelde in België stijgt naar 115 nieuwe besmettingen per dag en dit is een stijging met 32%. Als we de dagcijfers bekijken zien we dat er op maandag 13 juli 216 nieuwe besmettingen waren. Om dit even in perspectief te zetten: op 15 maart 2020 waren er 214 nieuwe besmettingen.

Volgens de experts is dit de start van de tweede golf.

Zelf kunnen we via de online tool van Sciensano de cijfers per gemeente bekijken. Dit doen we ook dagelijks. Op 17 juli zien we in de omliggende gemeentes van Assenede geen enkele besmetting.

Het is zo dat de lokale besturen binnenkort per gemeente en per wijk cijfers zullen ontvangen. In overleg met de burgemeester hebben wij afgesproken dat we ook op de hoogte gehouden worden van de evolutie in de cijfers, specifiek voor Assenede.

Indien wij zien dat in Assenede en de gemeentes naast Assenede er besmettingen opduiken, zullen wij gericht versoepelingen gaan terugschroeven. We moeten te allen tijde vermijden dat er terug besmettingen in ons woonzorgcentrum binnenkomen. Echter moet we vermijden om terug lange tijd in een volledige lockdown te gaan.

We volgen de situatie dag per dag op. Wijzigingen in de richtlijnen zullen gecommuniceerd worden per mail en op onze website. Er zal telkens een vermelding komen op onze facebookpagina.
We communiceren naar de bewoners, families, naasten, mantelzorgers, vertegenwoordigers, huisartsen, medewerkers en het lokaal bestuur.

Verdere versoepelingen kunnen we helaas niet doen. Het ziet er naar uit dat we eventueel eerder zullen moeten terugschroeven.

We houden de huidige werking aan, maar zijn alert voor de stijgende cijfers. De versoepelingen in de bezoekregeling die we kunnen terugschroeven zetten we op een rijtje:

  • De bar van de cafetaria sluiten
  • De mogelijkheid om terug naar 1 vaste bezoeker te gaan
  • Bezoekuren aanpassen naar de kantooruren

We zijn niet in de mogelijkheid om soepel om te gaan met deze richtlijnen. We worden heel vaak gevraagd om uitzonderingen te maken, maar kunnen hier niet op in gaan.

Tachtigplussers zijn heel kwetsbaar voor het virus. Meer dan 90% van onze bewoners zijn tachtigplussers. Door deze veiligheidsmaatregelen in acht te nemen en zorgvuldig op te volgen zorgen we samen voor onze bewoners en dus voor jullie naasten en familieleden. We rekenen echt op ieders verantwoordelijkheidsgevoel. Als we verder merken dat er mensen zich niet aan de richtlijnen houden, zullen wij individueel mensen moeten bezoek weigeren of het kader waarbinnen bezoek kan moeten terugschroeven.

Woonzorgcentrum Sint-Jozef is één van de 15 huizen van Zorg-Saam ZKJ. Elk huis is in de mogelijkheid om de versoepelingen aan te passen aan de situatie. Het is dus heel goed mogelijk dat de richtlijnen in Sint-Jozef anders zijn dan in de andere huizen.

De directie

linkedin