Samen zorgen we voor vluchtelingen uit Oekraïne.

We hebben een plaatsje gereserveerd in Samen Thuis voor een getuigenis uit Oekraïne.

Een getuigenis van de Desert Lions raakte ons diep: “Gisterenavond brachten we enkele mensen uit Oekraïne mee. We hebben voor hen een kamer geboekt in een hotel mét ontbijt, ze konden dit absoluut gebruiken. Een beetje rust voor lichaam en ziel. Eén van de dames die gevlucht is, heeft haar echtgenoot zien beschoten worden terwijl hij in zijn auto zat. Ze kan hem niet meer bereiken en heeft dus geen idee of hij nog leeft of niet. Dit gebeurde toen zij op de bus zat om weg te vluchten met haar kinderen. “

Zij hebben voor 9 vrouwen en 3 kinderen slechts een minuscuul verschil kunnen maken, terwijl er zovelen nog op de vlucht zijn.' Misschien moeten we daar toch even bij stil staan. De trauma’s die deze mensen meemaken zijn onwaarschijnlijk. Deze mensen zijn welkom. We zullen hen gastvrij ontvangen. Het is prachtig om te zien dat onze medewerkers zich ook engageren buiten onze sector om deze doelgroep te helpen.

In onze geactualiseerde Missie hebben we bij Zorg-Saam voor het eerst ook de waarde van internationale solidariteit ingeschreven. We moeten onze blik op de wereld richten en niet op onze voordeur. Overal ten lande worden solidariteitsacties opgestart. Dit is niet anders bij ons.

We hebben voeding, water en dekens ingezameld voor Oekraïne. Wij werkten hiervoor samen met de Desert Lions, die rechtstreeks in contact staan met een opvangcentrum in Oekraïne. De Desert Lions bedanken iedereen die hen zowel financieel als materieel gesteund hebben. Dank aan alle vrienden, onbekenden, familie en mensen uit onverwachte hoeken... Alle materialen en financiële giften werden correct aangeleverd. In Sint-Rafael stellen we 5 kamers ter beschikking van de vluchtelingen. Elke kamer is voorzien van een sanitaire cel met douche, lavabo en toilet. Er is telkens plaats voor 2 bedden . We beschouwen deze wooneenheden als doorgangstehuis voor deze vluchtelingen. We realiseren dit in samenwerking met de gemeente Liedekerke die de regie op zich neemt. Naast een dak boven het hoofd, is er ook nood aan eten, kinderopvang, onderwijs, kledij, gezondheidszorg, enz.

We opteren om bij voorkeur ouderen te huisvesten. Blijkt dat moeders met kinderen ook huisvesting zoeken dan is er ook plaats voor hen.

Manu Langerock

Directeur

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

linkedin