Kerk en Leven Afsnee Sint-Denijs-Westrem

Weekkrant 21, 20 mei 2020, jaargang 81, Editie 2302

Op 12 maart zijn de deuren van wzc Zonnehove, samen met deze van andere woon- en zorgcentra, tijdelijk dicht gegaan. Bewoners moesten zo veel mogelijk binnen blijven, en naasten en vrijwilligers – onze partners in de zorg – moesten zo veel mogelijk buiten blijven. Het was een harde beslissing, moeilijk voor alle betrokkenen.

We staan nu twee maanden verder. Terwijl de maatregelen voor de rest van de samenleving stilaan versoepeld worden, moeten we nog altijd heel voorzichtig zijn als het gaat om ouderen en zieken.

Medewerkers doen hun best om het gemis van naasten en vrijwilligers op te vangen. We kijken er allemaal reikhalzend naar uit om bezoek opnieuw te verwelkomen! Ondertussen geven we de lezers van Kerk en Leven Sint-Denijs-Westrem-Afsnee graag enkele sfeerbeelden mee van het leven in Zonnehove in deze uitzonderlijke periode:

Contact houden met families
Dankzij de moderne technologie kunnen bewoners en families nog in contact blijven, via telefoon, Skype of Zoom. Bewoners ontvangen ook veel brieven en kaarten.

Wees lief – schrijf een brief – of teken!
Aan het begin van de lock-down heeft de vzw Zorg-Saam ZKJ, waar Zonnehove toe behoort, een warme oproep gedaan om brieven, tekeningen en gedichten te sturen naar bewoners.
Dankzij deze oproep hebben we veel mooie tekeningen gekregen van kinderen

Als jij of je kinderen of kleinkinderen tekeningen, brieven, kaarten, of gedichten willen sturen naar onze bewoners: doe maar! Altijd welkom!

Verjaardagfeest tijdens de lock-down
Het is niet gemakkelijk om een verjaardag te vieren zonder familie en vrienden. Voor één bewoner in het bijzonder was het nog moeilijker: Octaaf (Achiel) De Bock had al jaren uitgekeken naar zijn 100e verjaardag, op 7 april. Gelukkig heeft hij zijn familie vanop afstand kunnen zien, en verschillende bewoners en medewerkers hebben hem toegejuicht vanop de balkons. Zijn grote feest heeft hij nog te goed!

Pasen

Pasen is normaal het hoogtepunt van het kerkelijk jaar en een groot familiefeest. In Zonnehove volgen wij de rest van de kerk in België: zolang er geen publieke erediensten mogelijk zijn, vinden er ook geen vieringen of gebedsdiensten plaats in onze kapel.

De H. Ziekenzalving is nog mogelijk voor stervende bewoners, in samenwerking met de pastoor van Sint-Denijs-Westrem en Afsnee, EH Gino Grenson.

In de Goede Week zijn we met kleine groepen bewoners samengekomen om te bidden. Op Paaszondag konden bewoners de eucharistieviering meevolgen op de televisie. In de namiddag werden ze getrakteerd op pannenkoeken, dankzij vrijwilligers van de technische dienst en het animatie team

Andere activiteiten

De meeste groepsactiviteiten zijn tijdelijk opgeschort. Als het mogelijk is om de nodige afstand te bewaren tussen bewoners en goede handhygiëne te handhaven, zijn sommige activiteiten nog mogelijk, zoals bakken of muziek maken. Bewoners kunnen ook nog samenzitten op het terras of in de leefruimtes en zithoeken – nogmaals, met de nodige afstand indachtig!

Wandelen in de tuin van Zonnehove is ook nog mogelijk, samen met een medewerker. We zijn heel dankbaar voor het goed weer van de laatste weken!

Appreciatie voor zorgverleners

Naast de mooie momenten die er zeker waren de laatste weken, is het ook een zware periode geweest voor medewerkers. Iedereen heeft grote inspanningen geleverd om het virus zo goed mogelijk buiten te houden. Het deed deugd om af en toe een teken van appreciatie te mogen ontvangen van lokale bedrijven: planten van Ikea, paaseieren van Delhaize en Leonidas, en ook pizza van een Turkse culturele vereniging in Gent.

Als iedereen – medewerkers, bewoners, naasten en vrijwilligers – zijn best blijft doen om de voorzorgsmaatregelen op te volgen, komt er een einde aan deze moeilijke periode. Wij vertrouwen ook op het gebed van de lezers van Kerk en Leven Sint-Denijs-Westrem-Afsnee! Hartelijk bedankt, en tot weerziens!

Gabrielle Christenhusz
pastor, wzc Zonnehove

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

linkedin