In de zoektocht naar innovatieve benaderingen om extra bewonersgeluk na te streven, bundelen woonzorgcentrum Sint-Rafaël en maatwerkbedrijf De Dagmoed de krachten voor een bijzonder project: ‘wanneer 1+1 meer wordt dan 2’. “Medewerkers uit de Dagmoed zijn arbeidskrachten die moeilijk toegang hebben tot het normale arbeidscircuit. Vol passie en vertrouwen begeleiden we hen in hun persoonlijk traject dat afgestemd wordt op hun competenties, zodat ze een tijdelijke ondersteunende rol bieden in het woonzorgcentrum”, verduidelijkt Wendy De Tandt, algemeen directeur van de Dagmoed. Het project werpt een verhelderend licht op het potentieel van creatieve intersectorale samenwerkingen in de zorgomgeving. Misschien wel een vuurtoren in de mist, die ons de weg wijst naar nieuwe horizonten van mogelijkheden?
VAN KENNISMAKING TOT UITVOERING
VRUCHTBARE BRAINSTORMSESSIE
Rome werd niet op één dag gebouwd, dat weten we allemaal, dus net zoals andere mooie projecten, legde ook deze intersectorale samenwerking een boeiend traject af. “In 2023 kregen wij als maatwerkbedrijf een subsidieoproep over proeftuinen binnen zorg en sociale economie”, blikt Wendy terug. “Het tekort aan helpende handen in de ouderenzorg is een welgekend probleem, dus we wilden deze oproep niet zomaar laten passeren.”
En zo geschiedde. Diverse woonzorgcentra uit de omgeving werden gezamenlijk uitgenodigd op een informatiemoment, waarin De Dagmoed tot in de puntjes werd voorgesteld. “Ik zag meteen de meerwaarde ervan in”, herinnert Veerle Heemers zich, directeur van wzc Sint-Rafaël. “Wat volgde was een boeiende brainstormsessie waarin we de concrete invulling van het project bespraken, want het was cruciaal dat het een positieve bijdrage leverde voor onze bewoners.”
HET DOMMELHOF VOOR BEWONERS
Bij de enthousiaste brainstormsessie borrelden uiteenlopende ideeën op, maar het was Het Dommelhof dat met de eerste prijs ging lopen. Het Dommelhof kan best worden beschreven als een authentieke chalet, eentje met Zwitserse allures, waar we enkel nog de schilderachtige, met sneeuw bedekte bergen op de achtergrond bij fantaseren. De afgebladerde raamkaders en verkleurde houten paletten doen vermoeden dat de chalet kan terugblikken op vervlogen gloriejaren, maar de charmante uitstraling is nooit vergaan. Het waren de toenmalige zusters die de chalet boven het doopvont hielden, als thuisbasis voor hun weelderige plantenrijk. Toen de laatste zuster andere oorden opzocht, werd de houten hut geïntegreerd in de dementievriendelijke tuin voor de bewoners van het woonzorgcentrum. De transformatie was compleet toen een koffie- en theehuisje er de deuren opende voor onze oudste generaties. Een mooi project, tot Covid-19 de wereld in z’n macht nam en de activiteiten on hold plaatste, tot er in anno 2024 opnieuw leven in de brouwerij kwam, mede dankzij de maatwerkers van De Dagmoed.
Veerle Heemers: "Ik zag de meerwaarde van een samenwerking met De Dagmoed meteen in, maar ik wou eerst zekerheid dat onze bewoners er ook voordeel uit konden halen."
VAN GROENE VINGERS TOT HANDIGE KLUSSERS
NIEUW LEVEN IN DE BROUWERIJ
Een authentiek pareltje in glorie herstellen omhelst verschillende facetten, van kleine opknapwerkjes tot het grovere schuurwerk. Evi Tortelboom, coördinator wonen en leven in wzc Sint-Rafaël, geeft ons graag een woordje uitleg: “In januari zijn de maatwerkers van de groendienst De Dagmoed gestart met de wijde omgeving van het Dommelhof, met een lijstje aan zorgvuldig geselecteerde opknapwerkjes. Het verouderde dak van onze sprookjesachtige pergola werd verwijderd, de houten tuinbanken kregen na een schuurbeurt een laagje vernis, de verwilderde tuinpaden werden van mos ontdaan om de valpreventie te bevorderen en als kers op de taart werden de donkerkleurige, eikenhouten meubels omgetoverd tot frisse pronkstukjes in het interieur van het Dommelhof. De vrolijke kleurkeuzes hebben we te danken aan de goede smaak van onze bewoners, want aan de hand van moodboards kozen ze hun favorieten eruit. Het is ten slotte een plek waar onze ouderen het vaakst vertoeven, dan is hun inspraak in de inrichting maar de normaalste zaak ter wereld.”
EXTRA ACTIVITEITEN IN DE AANBIEDING
De omgeving werkt uitnodigend voor iedereen die graag een frisse neus haalt, de opgeknapte chalet wakkert het vakantiegevoel aan. “Dat willen we ook creëren voor onze bewoners. Het Dommelhof vormt een plaats van rust, waar op regelmatige tijdstippen activiteiten worden georganiseerd in samenspraak met onze ouderen”, gaat Evi verder. “Van maart tot oktober kunnen bewoners op maandag allerlei geuren komen opsnuiven in ons koffie- en theehuisje en wekelijks staat er een nieuwe activiteit op het programma, mede begeleid door de medewerkers van De Dagmoed. De voorstellen voor activiteiten worden samen met de bewoners bekeken, zodat het aansluit bij hun interesses. Van nostalgische volksspelen tot ludieke quizzen en kleurrijke bloembakken vullen; de mogelijkheden zijn legio.”
Evi Tortelboom: "Van nostalgische volksspelen tot ludieke quizzen en kleurrijk bloembakken vullen; de extra activiteiten in het Dommelhof zijn legio.”
WIN-WIN VOOR BEIDE PARTIJEN
Hoewel het project nog tot augustus loopt, zijn de vruchten van deze samenwerking nu al tastbaar. “Voor ons woonzorgcentrum is het extra aanbod activiteiten een belangrijk voordeel. De activiteiten in het Dommelhof vinden wekelijks plaats en zijn een pure aanvulling op het programma van onze ergotherapeuten”, gaat Veerle verder.
“Wij stellen als maatwerkbedrijf vast dat onbekend nog steeds onbemind is”, aldus Wendy. “We zijn ervan overtuigd dat wanneer functies binnen een woonzorgcentrum worden opgedeeld in deeltaken, er haalbaar werk op maat is om onze medewerkers op te leiden en te integreren in de werking van het woonzorgcentrum. We geloven in de kracht van samenwerking tussen Werk en Welzijn.”
WZC SINT-RAFAËL EN DE DAGMOED IN EEN NOTENDOP
WOONZORGCENTRUM SINT-RAFAËL
Het woonzorgcentrum in Liedekerke is de thuisbasis voor 240 bewoners, verdeeld over residentie Sara en residentie Sint-Rafaël. Het vormt een bruisende hub van bedrijvigheid en toewijding, waar onder de zorgzame hoede van zo'n 200 toegewijde medewerkers niet alleen zorgtaken worden vervuld, maar ook een breed scala aan ondersteunende diensten worden geboden. Recentelijk heeft het woonzorgcentrum een procesgroep opgericht, genaamd "woonleefbeleid", met als doel de residenties te transformeren tot echte thuisomgevingen. Geleid door kernwaarden als verbondenheid, hoop en optimisme, streeft de groep naar het tot stand brengen van diverse initiatieven, van hartverwarmende daguitstappen tot nostalgische volksspelen.
“Persoonsgerichte zorg in verbinding in ons stokpaardje, op die manier willen we onze bewoners bereiken," benadrukt Veerle. "Het sociaal engagement om de maatwerkers de kans te geven zichzelf te ontplooien sluit prachtig aan bij ons sociale karakter. Als woonzorgcentrum willen we onze deuren op verschillende manieren openen, en deze aanpak is daar een van. Het draagt bij aan onze missie om op een persoonsgerichte manier te werken."
MAATWERKBEDRIJF DE DAGMOED
Binnen het maatwerkbedrijf De Dagmoed staat de optimale benutting van zowel de fysieke als mentale capaciteiten van onze werknemers centraal. Taken worden nauwgezet afgestemd op hun individuele mogelijkheden, terwijl ze snel en adequaat inspelen op de behoeften van gewaardeerde klanten. De Dagmoed houdt voortdurend rekening met zowel interne als externe vereisten. “Door de intrinsieke flexibiliteit weten we onszelf voortdurend te vernieuwen en te verbeteren”, besluit Wendy. “In ons logo kan je een hand herkennen, een hand die niet alleen onze medewerkers uitnodigt om hun vaardigheden te ontwikkelen, maar die ook naar onze klanten reikt om hun groei te bevorderen.”