Het loopt op wieltjes! De zon schijn en de natuur staat in bloei. Onze nieuwe inzamelactie staat dan ook volledig in het teken van fauna en flora. Deze keer geen vraag naar platen of spelletjes maar wel een oproep om materiaal binnen te brengen voor het maken van insectenhotels. Dit luidt meteen ook de start van 'Project Koekoek' in bij Moervaartheem.

Project wat? Project Koekoek! Hieronder lees je er alles over!

Heb jij een van de benodigdheden liggen? Breng het gerust binnen in onze tuinberging. Zo maak je onze bewoners én de natuur blij. #samenzorgenvoorelkaar

vzw Zorg-Saam ZKJ lanceert project Koekoek in vogeltelweek

Project Koekoek brengt de natuur tot bij de bewoners

In de laatste week van januari vindt traditiegetrouw het vogeltelweekend plaats en dat zullen ze in woonzorgcentrum Sint-Vincentius geweten hebben. Op donderdag 28 januari lanceert vzw Zorg-Saam ZKJ er namelijk ‘project koekoek’, een belevingsproject dat inzet op bewonersparticipatie en welbevinden door de natuur dichterbij de voorziening te brengen.

‘Koekoek is een project dat kadert binnen ons woonleefbeleid. We vinden het als organisatie belangrijk om maximaal in te zetten op wonen én leven binnen het woonzorgcentrum. Zorg is een belangrijk onderdeel van het leven in een woonzorgcentrum maar beleving en welbevinden is dat evenzeer. Omdat we op werelddierendag zien dat bewoners opfleuren van de verschillende aaidieren die op bezoek komen, was het voor ons duidelijk dat we de natuur dichterbij moesten brengen.”, dat zegt Ilde Bevernaege zorgmanager van vzw Zorg-Saam ZKJ.

Team Koekoek
Hoe doe je dat nu? De natuur dichter bij bewoners brengen? Simpel! Je neemt een ornitholoog onder de arm en gaat op prospectie. En dat is exact wat Zorg-Saam deed.

In december trok team Koekoek samen met Gerald Broddelez, vogelkenner van dienst, naar woonzorgcentrum Sint-Vincentius: zij schieten namelijk de hoofdvogel af en mogen project Koekoek piloteren. ‘We waren meteen enthousiast toen we hoorden over project Koekoek. Het bezoek van Gerald was dan ook bijzonder interessant. Nu weten we perfect waar onze voederhuisjes moeten staan om zoveel mogelijk vogeltjes aan te trekken in en rond ons woonzorgcentrum.’, dat vertelt Kris Van Paemel dagelijks verantwoordelijke van Sint-Vincentius.

Warme oproep
Het bezoek van vogelkenner Gerald ging niet onopgemerkt voorbij. Benieuwde bewoners zagen hoe de voederhuisjes op zorgvuldig uitgekozen plekjes werden geplaatst. ‘De nieuwsgierigheid en interesse bij onze bewoners is groot. De voederhuisjes staan nu ongeveer een maand in en rond het woonzorgcentrum en de meeste vogeltjes hebben al het lekkers ontdekt. We zitten dan ook vol spanning te wachten op het telmoment zodat we eindelijk te weten komen hoeveel koolmeesjes, pimpelmeesjes en roodborstjes er nu echt op bezoek komen.’, zegt de directeur al lachend.

Om al die vogels te kunnen zien en tellen organiseerde Sint-Vincentius een heuse verrekijker-inzamelactie. Wie een oude of ongebruikte verrekijker heeft liggen, mag deze naar het woonzorgcentrum brengen. Zo kunnen ook bewoners die minder goed zien, genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft.

Belevingsproject
‘Het mooie aan dit project is dat het toegankelijk is voor iedere bewoner. Het is een van de redenen waarom we het een passieproject noemen. Niet enkel mobiele bewoners zijn geënthousiasmeerd. Zo is het gefladder van de vogeltjes, het af en aan vliegen aan de voederhuisjes en het ontdekken van nieuwe kleuren een echt lichtpunt voor bewoners die bedlederig zijn. We hopen dan ook na deze lancering project Koekoek door te kunnen trekken naar enkele van onze voorzieningen. In woonzorgcentrum Sint-Vincentius wordt het alvast door iedereen positief onthaald. De natuur verbindt, en laat dat nu net zijn waar iedereen nood aan heeft.’, aldus Ilde Bevernaege

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

linkedin