Angst, vermoeidheid, slaapproblemen en mensen die uit de zorgsector willen stappen ... Dagelijks lezen we deze berichtgeving over het welbevinden van het zorgpersoneel. De ZorgSamen barometer toonde deze week aan dat de cijfers rond stressgerelateerde symptomen bij zorgverleners begin oktober al even hoog zijn als die in april, nu we alle handen nodig hebben.
2de golf
We zijn in een 2e Corona-golf terecht gekomen. We beschikken nu gelukkig over voldoende materiaal, goede procedures en er is tijd gemaakt voor de noodzakelijke bijkomende opleidingen waardoor de angst een pak lager ligt. Toch is de psycho-sociale belasting van een tweede corona-golf op zo een korte termijn niet te onderschatten. Het is zowel voor de zorgmedewerkers als medewerkers in de ondersteunende diensten zwaar.
Knipperlichten
Uitval door ziekte, quarantaine en stressgerelateerde aandoeningen is ook bij Zorg-Saam ZKJ voelbaar. Elke afwezigheid is er één te veel. Het weegt op zowel de (uitgevallen) medewerkers als op de organisatie. Ook wij zijn bezorgd over voldoende bestaffing en de zorgpermanentie.
Toch merken we in de 13 woonzorgcentra van vzw Zorg-Saam ZKJ ook veel positieve signalen. Er is veel collegialiteit en flexibiliteit waardoor hechte teams elkaar door dik en dun blijven steunen. Het is een mooie illustratie van de centrale waarde van ons Human Resources beleid: verbinding. Verbinding van de medewerker met de bewoner, met zichzelf, de collega’s, de leidinggevenden en de organisatie.
Geen doemdenken dus maar extra aandacht voor de kernwaarden van onze organisatie. ‘Energy flows where attention goes’, wat aandacht krijgt groeit. Uit de resultaten van de ZorgSaam barometer blijkt dat medewerkers vaak ondersteuning zoeken bij collega’s. Het is dus belangrijk om stil te staan waar je als werkgever het verschil kan maken.
Inzetten op Werkbaarheid en Welbevinden
Daarom blijven we als zorgorganisatie inzetten op Werkbaar Werk. Wij bieden zorg aan onze bewoner, maar we willen ook een warm medewerkersbeleid voeren. Gelukkige bewoners door gelukkige medewerkers, daar geloven wij in bij Zorg-Saam. We denken daarom samen met medewerkers en leidinggevenden na over initiatieven die de werkbaarheid verhogen.
Zal dat volstaan voor de medewerkers om de crisis door te komen? Vermoedelijk niet, maar de beste manier om aan instroom te werken, is door je retentie te verzorgen. Laat ons onze medewerkers goed “soigneren”.
Ambassadeurs, brainstorms en ondersteuning
De aanpak van ons project Werkbaar Werk werd door de steeds veranderende maatregelen al enkele keren herzien. Lastig? Ja. We zuchten dan even, maar laten werkbaarheid als thema niet van de agenda vallen. We blijven er volop mee bezig. We zetten in op brainstorms tijdens CPBW’s, het betrekken van onze ambassadeurs werkbaar werk en het ondersteunen van de leidinggevenden. Er groeien momenteel ideeën rond verbindend leidinggeven, open gesprekscultuur, flexibele formules om bij te springen op andere afdelingen, fun-initiatieven, aandacht voor levensfases, positieve vibes...
Als werkgever moeten we ook ondersteuning bieden op vlak van gezondheid op het werk en welbevinden. Het intern en extern ondersteuningsaanbod bekend maken en vooral sensibiliseren om de stap naar de hulp te zetten. Want van een hulpbieder een hulpvrager maken, dat gebeurt niet vanzelf...
Werkbaar werk en welbevinden, het was voor Zorg-Saam al een strategische doelstelling. Dat blijkt een goede keuze in deze Corona crisis. De aandacht die dit thema krijgt in de media en het beleid, juichen we alleen maar toe. Want iets moeten we dit dekselse Corona-virus toegeven, het heeft werkbaarheid en welbevinden ook breed maatschappelijk onder de aandacht gebracht !
Anne Coetsier
Human Resources Manager
vzw Zorg-Saam ZKJ