Cybercriminaliteit is booming business. In 2022 kampte ons land met 100 cyberaanvallen per dag, een stijging van 37% ten opzichte van 2019. Het is mogelijk, maar ook noodzakelijk, om op verschillende vlakken maatregelen te treffen om dit tegen te gaan. Met 14 woonzorgcentra bij Zorg-Saam zijn we een interessant target, dus zetten we ons beste beentje voor om hierop te anticiperen.
“Samen met drie studenten Cyber Security aan Howest bekijken we dankzij ethisch hacken in wzc de Lichtervelde in Eke of ons veiligheidsplan matuur genoeg is”, vertelt Filip Vandaele, IT-manager bij Zorg-Saam ZKJ. “Ethisch hacken is het testen van veiligheidssystemen en netwerken om fouten en lekken te ontdekken en op te lossen. We zijn het eerste woonzorgcentrum in Vlaanderen dat cybercriminaliteit op die manier wil bestrijden. De andere leden van Zorgnet-Icuro zullen van Howest ook dit aanbod krijgen. Bovendien willen we voldoen aan de NIS2-normen, Europese richtlijnen inzake cyberbeveiliging om het algemene niveau in de EU te verhogen. Hiervoor detecteren we onze werkpunten, om er vervolgens mee aan de slag te gaan door onze strategie bij te sturen.”
Wat vinden de studenten zelf zo belangrijk aan hun opleiding? “Het belang van cyberveiligheid wordt vaak onderschat. Laatste jaren merkten we een aanzienlijke stijging in cyberaanvallen, waarbij de criminelen met biljoenen aan de haal gaan. Er worden vaak onvoldoende middelen of tijd geïnvesteerd in beveiligingssystemen. Dankzij onze opleiding kunnen we IT-kwetsbaarheden blootleggen zonder er misbruik van te maken en bedrijven inzichten geven om hun security posture te verbeteren."
Terug naar overzicht
Studenten Cyber Security in wzc de Lichtervelde
Schrijf je in voor de nieuwsbrief