Dat we in een gezondheidscrisis zitten, is duidelijk. Dat het belangrijk is voor iedereen om verantwoordelijkheid te nemen en de preventieve regels toe te passen, hopelijk ook. Toch willen wij, Zorg-Saam ZKJ, als organisatie met 15 woonzorgcentra een licht werpen op hoe urgent de situatie vandaag de dag is.
In verschillende sites zijn er nu reeds enkele medewerkers, bewoners of beide ziek of besmet. Het is niet duidelijk of het om het nieuwe coronavirus gaat. Een staalname wordt in het geval van bewoners en in navolging van de richtlijnen van de overheid niet gedaan, waardoor de arts aan de hand van het klinisch beeld beslissingen moeten nemen. Met andere woorden: elke bewoner die COVID- 19 symptomen vertoont, wordt gezien als een besmet persoon.
Zorgen wordt ook beschermen
Elke persoon met een vermoeden van besmetting wordt meteen geïsoleerd. De voorgeschreven richtlijnen worden strikt toegepast. Het vergt van onze voorzieningen een grote flexibiliteit en veerkracht om de organisatie van de zorg te optimaliseren in deze omstandigheden. De reorganisatie en aanpassingen zorgen voor extra druk. Ook het tekort aan beschermingsmateriaal is een probleem. Zeker omdat zorgen nu ook beschermen wordt. De uitval van medewerkers in de sites is momenteel nog beperkt, maar als we naar de voorspellingen kijken moeten we realistisch zijn. De uitval zal er komen. De druk op onze voorzieningen zal nog meer toenemen. Toch is iedereen in de zorg ontzettend fier op het werk dat ze verrichten. Ieder van ons maakt het verschil. Ieder van ons draagt een steentje bij. Het is nog maar eens bewezen dat wij, werknemers in de zorg, een cruciale rol spelen in de maatschappij. Er worden in deze weken ook veel mooie zorgverhalen geschreven.
Een hard hart
Zorg-Saam is een organisatie die betrokkenheid van medewerkers, bewoners, familie, vrijwilligers en scholen enorm belangrijk vindt. In verschillende woonzorgcentra is er een nauwe samenwerking met de lokale gemeenschap. In sommige sites kunnen bijvoorbeeld kinderen van zowel kleuterklas als lagere school bij ons terecht voor een middagmaal. De kinderen én bewoners fleuren hier van op. Wij kunnen deze mooie traditie momenteel tot nader orde niet verder zetten in onze huizen ter bescherming van onze kwetsbare bewoners. Ook onze 830 vrijwilligers die zich elke dag inzetten voor onze senioren komen niet langer op bezoek. Velen van hen behoren immers ook tot de risicogroep. Het gaat zelf zo ver dat ook koppels waarvan de ene partner bij ons verblijft en de andere niet, gescheiden blijven. We hebben van ons hart een steen moeten maken. Hoewel familieleden begrijpen dat strenge maatregelen nodig zijn, merken we dat er heel wat angst en onzekerheid heerst. Hier en daar horen familieleden dat er zieken of besmettingen zijn. Door open en eerlijke communicatie proberen wij zoveel mogelijk deze ongerustheid weg te nemen. Indien er binnen een WZC sprake is van besmetting, wordt de familie meteen op de hoogte gebracht. Op vragen om toch een bezoekje te mogen brengen, zijn wij genoodzaakt negatief te antwoorden. Het verdriet bij velen is groot maar de bescherming van onze bewoners is nu onze topprioriteit. Het zijn hartverscheurende keuzes die ingaan tegen de principes waarvoor wij staan. Het nemen van onze verantwoordelijkheid gaat altijd gepaard met een dubbel gevoel. De emotionele impact mag niet onderschat worden.
Continuïteitsplan
Om de bescherming en zorg te kunnen blijven garanderen, vragen wij enorm veel flexibiliteit van onze medewerkers. Deze crisis zet het ontzettend grote tekort aan zorgpersoneel extra in de verf. Het virus volledig buitenhouden, is ijdele hoop. Zorg-Saam ZKJ werkt daarom momenteel aan een continuïteitsplan zodat de zorg van onze bewoners zoveel als mogelijk gegarandeerd blijft. De overheid vroeg al aan gepensioneerde artsen en verpleegkundigen om zich kandidaat te stellen zodat zij bij een hoge piek kunnen meedraaien. Ook wij willen een warme oproep doen aan iedereen met een zorgachtergrond om zich op te geven om mee te helpen. Wij denken daarbij aan zorgkundigen uit CLB’s, scholen en hogescholen. Heb jij je handen vrij? Wij hebben een karwei! Het is nodig om de zorg rond te krijgen. Mensen die zich aanmelden zullen na een screening ingezet worden indien personeel uitvalt. Het is de bedoeling dat zij, indien nodig, een aantal dagdagelijkse taken overnemen.
Creativiteit troef
Ondanks de hoge werkdruk op ons personeel zien we dat verschillende sites op zoek gaan naar creatieve oplossingen om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen. Zo werd er nagedacht over een heus Drop&Go systeem om de bewoners te voorzien van verse was en allerlei andere benodigdheden. In al onze sites is het ook mogelijk voor de bewoners om in contact te blijven met hun familie via videocalls. Wij hopen dat het Belgische internet erop voorbereid is als straks iedereen via digitale weg aan slag gaat. Ook mensen die nood hebben aan zingeving kunnen ook hun wekelijkse misviering volgen via het interne televisiekanaal.
Zorgbodes
Verder willen we iedereen die al brieven schreef en tekeningen maakte, bedanken. Jullie zijn echte zorgbodes die een glimlach toveren op de gezichten van onze bewoners. Het succes van deze campagne doet ook de medewerkers deugd. Dank je wel! Samen met jullie zullen wij dag en nacht blijven werken en zorgen voor onze ouderen.
#SamenZorgen wij voor elkaar
Dominique Roodhooft
CEO - vzw Zorg-Saam ZKJ
Meer info?
Neem contact op met:
Daphné Lason
Communicatiemedewerker
+32 491 32 77 71