1 december 2023, voor velen een ordinaire dag, maar niet voor de medewerkers van woonzorgcentrum Moervaartheem, want op die dag ontvingen ze officieel de sleutel van hun nieuwbouw. Een symbolisch einde van een rijk gevuld tijdperk en tegelijk het begin van een veelbelovend vervolgverhaal.
VAN OUD NAAR NIEUW MET BLIJVENDE AANDACHT VOOR HUISELIJKHEID & BETROKKENHEID
“Vrijdag 1 december was het zover; we kregen de sleutel van onze splinternieuwe voorziening. De fysieke transformatie van ons huis is hiermee gerealiseerd. De nakende verhuis van onze gewaardeerde bewoners wordt intensief en zorgvuldig gepland, want we willen een warm welkom creëren in onze nieuwe voorziening”, steekt Veerle enthousiast van wal als we spreken over de planning.
“De verhuis omvat niet alleen de fysieke verhuis van onze bewoners, maar ook het transporteren van hun dierbare bezittingen en het nauwkeurig installeren van nieuwe materialen die zorgen voor een eigentijdse woonomgeving: van nieuwe bedden tot geavanceerde ijskasten. Wzc Moervaartheem legt de basis voor een omgeving waarin comfort en zorg hand in hand gaan. Deze zorgvuldig gecoördineerde inspanningen worden mogelijk gemaakt dankzij de betrokkenheid van onze medewerkers en externe partners. Als bedanking voor het vele materiaal dat ze van ons krijgen, komen de scouts ons anderhalve dag helpen verhuizen. Leerlingen die hier hun examenproef afleggen, zetten zich in voor het opmaken van bedden, terwijl lokale gemeenschapsprojecten en organisaties uit binnen- en buitenland een rol spelen bij het recyclen en hergebruiken van materialen. Zo maken we niet alleen plaats voor vernieuwing, maar dragen we ook bij aan duurzaamheid en gemeenschapsbetrokkenheid.”
“Op zaterdag 9 december staat een kijkdag ingepland. Dan krijgen familieleden en bewoners de kans om rond te kijken in de nieuwbouw, vragen te stellen en de sfeer van de nieuwe leefomgeving op te snuiven. Het is een gelegenheid om samen met hen te anticiperen op de naderende verhuis en om het gemeenschapsgevoel te versterken. De week die daarop volgt, zal de familie de gelegenheid krijgen om de toegewezen kamer al wat in te richten. De daadwerkelijke verhuis gaat van start op 18 december, waarbij we onze bewoners met de grootst mogelijke zorg en aandacht naar hun nieuwe thuis zullen begeleiden. Het is een emotioneel beladen moment, niet alleen voor onze bewoners maar ook voor onze toegewijde medewerkers, want voor velen is het oude gebouw niet alleen een werkplek, maar ook een tweede thuis geworden”, verduidelijkt Veerle. |
MATERIALEN KRIJGEN EEN TWEEDE LEVEN
De opening van de nieuwbouw gaat hand in hand met de sloop van de oudbouw. Een bijzonder moment waarop een pand dat al decennialang deel uitmaakt van het stadsbeeld kennis maakt met de sloophamer. “We zoeken zoveel mogelijk naar een tweede thuis voor onze ongebruikte materialen. Onze koepelorganisatie Zorg-Saam en onze eigen medewerkers kregen eerst de kans om materialen te adopteren. Vervolgens hebben we ervoor gekozen om meerdere projecten te ondersteunen in hun werking:
Scouts Zelzate bouwt een nieuw scoutslokaal dat wordt ingericht met recuperatiemateriaal van onze voorziening. De scouts en gidsen van de Vuurtorengroep in Zelzate bestaan al meer dan 50 jaar. Ooit begonnen in een oude stal en geëvolueerd naar een jeugdbeweging met een eigen terrein en binnenkort een volledig nieuwe huisvesting. “Met de opbrengst van de jaarlijkse Katse Feesten, giften en acties konden we de werkzaamheden laten starten”, vertelt Filip Capon, bouwverantwoordelijke van de Vuurtorengroep Zelzate. “Maar bouwen kost geld, dus moeten we voorzichtig omspringen met het budget om een zo hoog mogelijke graad van afwerking te krijgen. Daar komt WZC Moervaartheem in the picture.”
“Met enkele mensen van onze leiding en oud-leiding helpen we een handje bij de verhuis. In ruil mogen we alle bruikbare materialen van de oudbouw uitbreken en monteren in ons nieuw lokaal. Het sanitair, de industriële keuken, bruikbare verlichting en nuttig meubilair kunnen we van de sloophamer redden en een tweede leven geven bij onze jongeren. Dankzij WZC Moervaartheem kunnen we onze nieuwe lokalen sneller inrichten én met professioneel materiaal. Als coördinator is dit één van de fijnste samenwerkingen die we tot nu toe konden realiseren; het is een geschenk uit de hemel.”
"Vzw VLOS, Vluchtelingen Ondersteuning Sint-Niklaas, een onafhankelijke vrijwilligersvereniging die zich belangeloos inzet voor vluchtelingen, recupereert onder andere gordijnen, een projectiescherm, rollators, en meerdere kasten die ze een zinvolle bestemming kunnen geven."
"Een zelforganisatie van vluchtelingen uit Kosovo zal een ontmoetingsruimte inrichten met de stoelen uit onze cafetaria en meerdere tafels die we hiervoor beschikbaar stellen."
"Vzw Stay Safe springt al maanden in de bres voor Oekraïense vluchtelingen. Ze zijn bereid om met een vrachtwagen tot hier te komen en bruikbare hulpgoederen in te laden en mee te nemen voor zij die het nodig hebben."
"Ook Kringloopwinkel De Cirkel uit Zelzate voorziet een toekomst voor laatste materiaal en meubilair waar we nog een bestemming voor zochten."
“De initiatieven sluiten aan bij hetgeen waar we voor staan bij Zorg-Saam: verenigd in zorg en solidariteit.”
NIEUWE START MET NIEUWE NAMEN
Het nieuwe begin is de ideale gelegenheid om een aantal veranderingen door te voeren, zoals de naamkeuze van de afdelingen en leefgroepen. “We zien WZC Moervaartheem als een thuis aan de waterkant en dat weerspiegelt zich ook in de gekozen namen. Het gelijkvloers krijgt de naam waterkant, met leefgroepen waterlelie en rietveld. Het eerste verdiep wordt oeverzicht, met leefgroepen iris en libel. Het tweede verdiep wordt zonnegloed, met de leefgroepen lijster, reiger en ijsvogel”, besluit Veerle tevreden.