Het woonleefbeleid in WZC Sint-Jozef te Wetteren is gericht op het welzijn van de bewoners, familie, mantelzorgers, buurt, medewerkers en het creëren van een comfortabele en aangename woon-, leef- & werkomgeving. Een onderdeel van ons woonleefbeleid is het project ‘Koekoek’. De natuur wordt dichter bij de bewoners gebracht en kan zo de leefomgeving verbeteren.

In kader van dit project werd dinsdag 26/09 onze prachtige dementievriendelijke belevingstuin en moestuin officieel geopend.

Deze tuin is het resultaat van maanden samenwerken. Zo hebben de leerlingen en leerkrachten van het Scheppersinstituut te Wetteren het plan ontworpen en de aanplanting uitgevoerd, onze technische man Geert zorgde voor de aanleg van de paden, het insectenhotel ‘SAMEN ZORGEN’ werd gemaakt door een sociaal dienstenbedrijf. Ook de leden van de werkgroep Koekoek, de kinderen van de naschoolse opvang van het kinderdagverblijf Sint-Jozef evenals de bewoners en vrijwilligers hebben hun steentje bijgedragen.

We wilden een ruimte creëren waar onze bewoners kunnen genieten van de natuur, herinneringen kunnen ophalen en nieuwe ervaringen kunnen beleven. De keuze voor een dementievriendelijke benadering in deze tuin was vanzelfsprekend. Kleurrijke bloemen om de zintuigen te prikkelen, zithoeken voor rust en gesprekken, en speciale tuinbakken waar onze bewoners hun groene vingers kunnen laten werken. Hier kunnen mensen met en zonder dementie niet alleen deelnemen aan het planten en verzorgen van groenten en kruiden, maar ook genieten van de beloning van hun inspanningen met verse producten uit eigen tuin. De band tussen aarde, planten en mensen is hier diep voelbaar, en het heeft een therapeutisch effect dat moeilijk in woorden te vatten is.

Deze tuin is echter meer dan alleen een fysieke ruimte. Het is een gemeenschap, een plaats waar we samenkomen, herinneringen delen en steun vinden bij elkaar. Het is een eerbetoon aan de kracht van liefde en zorgzaamheid.

Kortom, het project ‘Koekoek’ is een mooie manier om de natuur dichter bij de bewoners te brengen en kan een bijdrage leveren aan hun levenskwaliteit. Door de activiteiten rondom het project wordt er gewerkt aan het creëren van een prettige leefomgeving en het behoud van de biodiversiteit. Laten we samen zorgen voor degenen die dementie hebben, laten we samen groeien en bloeien in deze prachtige ruimte, en laten we vooral samen herinneringen creëren die een leven lang meegaan.

We willen graag onze dankbaarheid uitspreken aan iedereen die heeft bijgedragen aan de totstandkoming van deze tuin. Zonder hun inzet zou dit niet mogelijk zijn geweest.


Bedankt!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

linkedin