Een fitnesszaal, een cinemazaal, meer terrassen buiten, een eigen buurtwinkel en een buurtrestaurant. Het zijn maar enkele opmerkelijke voorstellen die de bewoners van het woonzorgcentrum Sint-Jozef in Wetteren op papier zetten om hun woonzorgcentrum van de toekomst te beschrijven.

Sint-Jozef werk momenteel aan een masterplan en wil in november definitief de knoop doorhakken hoe het nieuwe rusthuis er zal uitzien

Twee jaar na corona en met het oog op een toekomstige nieuwbouw, denkt WZC Sint-Jozef na over de ideale verblijfplaats voor ouderen. In een zoektocht naar het ‘Woonzorgcentrum van de toekomst’ mochten de bewoners, personeel, vrijwilligers en mantelzorgers maar ook bezoekers en buitenstaanders brainstormen over het huis waar ze wonen, werken en leven. “Het is de bedoeling om onze bewoners een zo aangenaam en kwaliteitsvolle oude dag te bezorgen en ons personeel een aangename werkplek. Een eigen regie, zich thuis voelen, verbondenheid, betekenisvolheid, zelfwaardigheid, hoop en vertrouwen zijn daarbij onze sleutelprincipes waar we onze bewoners naar bevragen”, legt directeur Filip Audenaert uit. “Sint-Jozef werk momenteel aan een masterplan en wil in november definitief de knoop doorhakken hoe het nieuwe rusthuis er zal uitzien.”

Deze namiddag werden de eerste creatieve ideeën op papier gezet door de bewoners. Extra terrassen en meer natuur is een vaak terugkerende vraag. Opmerkelijk is ook de vraag om de cafetaria om te vormen tot een buurtrestaurant waar ook mensen uit de omgeving terecht komen. Op die manier is er meer interactie met de buitenwereld. Zeker na de lockdown toen niemand nog bezoek kon en mocht komen. Ook de opening van een eigen buurtwinkel in het nieuwe rusthuis is een behoefde van de bewoners. Net als een fitnesszaal en cinemazaal. Maar ook inspraak in het menu en een later ontbijt om uit te kunnen slapen, staan op het verlanglijstje.

“We gaan al deze ideeën bespreken in een werkgroep van bewoners en personeel. Ook andere mensen zijn welkom. De bedoeling is om er een aantal concreet uit te werken en mee te geven aan de architecten die het nieuwe rusthuis zullen tekenen”, besluit de directeur.

bron: HLN

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

linkedin