Woonzorgcentrum de Lichtervelde biedt plaats aan 224 bewoners in vast verblijf, verspreid over 9 afdelingen, waarvan 42 kamers voor personen met dementie en 22 woongelegenheden voor personen met lichte zorg (inleunstudio).

Wonen & leven

Thuis wonen kan soms lastig worden door ouderdom, ziekte of dementie. Als woonzorgcentrum willen we voor een permanente oplossing zorgen door het aanbieden van een warme thuis waar u kan rekenen op continue ondersteuning en verzorging. Dat gaat van huishoudelijke hulp en hulp bij dagdagelijkse taken tot verzorging en verpleging.

Het wonen is vooral gericht op nabijheid, huiselijkheid en gezelligheid zodat u zich snel thuis voelt. U heeft een eigen kamer. In de gemeenschappelijke ruimtes kan u andere bewoners ontmoeten of deelnemen aan activiteiten die op regelmatige basis worden georganiseerd. Uw familieleden of vrienden kunnen bij u langskomen wanneer u dat wilt, u bent er immers thuis.

Mensen met dementie

In ons woonzorgcentrum hebben wij bijzondere aandacht voor bewoners met dementie.

We wensen, binnen de zorg voor mensen met dementie, te kiezen voor een totale benadering van de persoon. Het accent ligt op belevingsgerichte zorg en begeleiding vertrekkende vanuit de behoeften en gevoelens van de mens. Wij trachten hen te ondersteunen via een gestructureerde dagbesteding, leefgroepwerking, individuele therapie, persoonlijke interesses en contacten met de natuur.

Om dit mogelijk te maken gaat veel aandacht naar het leren kennen van de bewoner via het levensverhaal. Wat voelt, vindt en wilt de bewoner? Naarmate het dementieproces vordert, gaan we mee in zijn beleving. We zoeken naar onderliggende gevoelens en proberen vooral veiligheid en geborgenheid te bieden. Ook hier blijven we de waardigheid van elke mens zien.

Palliatieve zorg

Naast de dagdagelijkse zorg wensen we er extra te zijn op het moment dat het levenseinde in zicht is. Want dan komen er vaak veel vragen en emoties om de hoek kijken: dit zowel bij de betrokken bewoner, als bij familieleden, maar ook bij de zorgverleners.

Het is daarom belangrijk om snel zicht te krijgen op wat u wenst of niet wenst. Onze referent palliatieve zorg zal daarom in de eerste weken na opname langskomen om daarover in gesprek te gaan, omdat we er echt willen zijn voor u en uw familie. Weet dat u uw wensen en voorkeuren op elk moment kan veranderen; aarzel dus niet om uw vragen, wensen en eventuele twijfels te uiten.

Wonen met lichte zorg in een inleunstudio

Mensen die mobiel zijn, geen grote gezondheidsproblemen hebben en toch wat privacy wensen kunnen terecht in één van onze 22 inleunstudio’s.

U kan gebruik maken van de diensten van het woonzorgcentrum: het nabij zijn van de verpleging, bereikbaar via een eenvoudige alarmknop en de verzorging van de maaltijden. Toch kan u redelijk zelfstandig blijven wonen met veel meer privacy dan in het woonzorgcentrum. U woont zelfstandig, maar kan gebruik maken van voorzieningen die voor u het leven veiliger, comfortabeler en gezelliger maken.

Onze inleunstudio’s zijn gelegen op het gelijkvloers op wandelafstand van het onthaal, de cafetaria en de kapel. Iedere woning is voorzien van een bed, tafel met twee stoelen en TV. Verder is er een ‘en suite’ badkamer met lavabo, douche en toilet. Er is een gemeenschappelijke keuken en er zijn twee gezellige leefruimtes waar u samen met de buren kan bijpraten, maaltijden nuttigen en/of TV kijken. Indien gewenst kan u aansluiten op tal van activiteiten.

Komt er een dag dat uw gezondheid zodanig achteruit gaat en er een intensievere verzorging nodig is dan, kan u versneld rekenen op een kamer in het woonzorgcentrum.

linkedin