Beste Bewoner, Familie, Medewerker, Vrijwilliger, Bezoeker,

Weldra nemen wij allen intrede in het nieuwe WZC de Lichtervelde.
Na ruim 30 jaar verlaten wij de huidige voorziening voor een nieuw modern complex met meer ruimte, moderne infrastructuur en huiselijker comfort.
De tussenliggende tuinen en terrassen zijn eveneens in eindfase.

Na de definitieve oplevering door de aannemer volgt het bezoek van de brandweer voor een finale keuring en na een grondige eindschoonmaak is onze nieuwe voorziening instapklaar.

Als alles verder volgens tijdsschema verloopt neemt de eerste bewoner zijn/haar intrede op dinsdag 7 juni. Vanaf dan wordt het gebouw ook voor de familieleden vrij toegankelijk. De dag-gasten zullen reeds in de week daarvoor kunnen genieten van hun nieuwe accommodatie.

Een vijftal teams bereiden momenteel de verhuis voor. Vanaf heden wordt u allen op weekbasis hierover geïnformeerd. Verder in deze brief krijgt u alvast de eerste informatie.

Om de verhuis zo vlot mogelijk te laten verlopen, wordt er tijdelijk een ‘passerelle’ geplaatst tussen oud- en nieuwbouw. Dit is een soort overdekte loopbrug/tunnel die de oude toegang (aan de twee schuifdeuren, vroegere onthaal) met de nieuwbouw zal verbinden.

De afbraak van het huidige gebouw vangt aan op 16 augustus en wordt daarna aangelegd met ruime parking en groenzone, met rust- en recreatieve-tuin en wadi.

Het centraal gedeelte op het gelijkvloers, met onthaal en polyvalente ruimte met bar en sociaal restaurant, wordt omgeven door het centrum voor dagverzorging, de administratieve burelen, en met 4 leefruimtes van elk 14 woongelegenheden en 1 leefruimte met 8 woongelegenheden. In voor-aanzicht ziet u de drie woonblokken waarover deze ruimtes zijn verdeeld. Deze zijn met elkaar verbonden zodanig dat niemand buiten moet om zich in het volledige complex te verplaatsen, zowel van link naar rechts als van voor naar achter. Dit is evenzo voor het eerste en tweede verdiep.

Op de eerste verdieping bevinden zich 6 leefruimtes van elk 14 woongelegenheden. Op de tweede verdieping zijn alle koppelverblijven gelegen samen met nog eens 4 leefruimtes met 14 woongelegenheden.

Onze onthaalmedewerkers zullen u graag begeleiden en/of u wijzen op de moderne signalisatie om kamer of leefruimte gemakkelijk te bereiken.

Het totale concept is opgebouwd vanuit drie type-kamers, enerzijds de éénpersoonskamer (type 1) en anderzijds de tweepersoons- of koppelkamer (type 2). In oppervlakte is de koppelkamer ongeveer gelijk aan twee éénpersoonskamers. Het derde type is de verbonden woongelegenheid aan een koppelkamer, die ook dezelfde oppervlakte heeft als de éénpersoonskamer.

De éénpersoons-kamer is 4,25m breed en 5,75m diep (+ 24 m²) (ter vergelijk zijn de huidige standaardkamers gemiddeld 16 tot 18 m²). Deze kamers zijn voorzien van een leef- & slaapruimte, een aparte sanitaire cel met douche, toilet en lavabo, een vast TV-toestel (is bevestigd aan de muur), ingebouwde kasten met een hotelkoelkast, centrale verwarming, zonnewering, draadloos oproepsysteem, een zorgbed, nachtkastje en tafel met 2 stoelen.

Zo nodig kan een zorgzetel ter beschikking worden gesteld of kunnen de bewoners in een eigen zetel voorzien.  Er is een ophangsysteem voor het ophangen van kaders aan de muur (dit is de enige bruikbare mogelijkheid). Een eigen TV is niet meer van toepassing. Aan de muur waar de TV is bevestigd, is er mogelijkheid dat de bewoner persoonlijk meubilair plaatst. Meer uitleg wordt gegeven via onderstaande vragen.

De tweepersoonskamer, heeft een leefruimte van 4,33m breed en 5,75m diep en slaapruimte met aanpalende sanitaire ruimte van 4,23m op 5,75m. Deze woongelegenheid is voorzien van een keukentje in de leefruimte, in de sanitaire ruimte is een douche, toilet en lavabo. Daarnaast is er ook een vast TV-toestel dat is bevestigd aan de muur in de leefruimte, zijn er ingebouwde kasten met een hotelkoelkast, centrale verwarming, zonnewering, draadloos oproepsysteem, een zorgbed, nachtkastje en tafel met 4 stoelen. Ook hier kan een zorgzetel ter beschikking worden gesteld of kunnen de bewoners in een eigen zetel voorzien. Aan de muur waar de TV is bevestigd, is er de mogelijkheid dat de bewoner persoonlijk meubilair plaatst.   

Type 3: Deze woongelegenheden omvatten zowel een type 2 woongelegenheid voor echtparen (tweepersoonskamer zoals hierboven beschreven) én een verbonden éénpersoonswoongelegenheid (zoals type 1 hierboven beschreven). Deze woongelegenheden zijn vooral bedoeld voor echtparen waarbij één van beide partners meermaals nachtelijke zorg nodig hebben om de nachtrust van de andere partner niet te verstoren bij elk zorgmoment.

Vanaf begin mei zullen er begeleide rondleidingen georganiseerd worden. De juiste data en organisatie volgen nog.

Van de verschillende types kamers worden binnenkort plannen opgehangen in het onthaal van het bestaande WZC en in de leefruimten van de afdelingen. Deze zullen ook te consulteren zijn op de website. Bij het bezoek van de bewoner aan zijn nieuwe afdeling zullen zij een plannetje van hun kamer meekrijgen. Zo kan de bewoner en zijn familie al kijken welk meubilair zij mee kunnen verhuizen.

Wij ontvingen reeds volgende vragen: 

  • Is er plaats voor eigen meubelen zoals een kast, zetel? 
    Jawel. Aan de muur waar de TV is bevestigd is er zeker de mogelijkheid om persoonlijk meubilair van de bewoner te plaatsen. Deze muur is 3 meter lang en de onderzijde van de TV komt op ongeveer 125 cm. Ook kan de bewoner zeker een eigen éénpersoonszetel behouden. In de woongelegenheden voor echtparen is er naast de kast(en) zeker ook ruimte voor een meerpersoonszetel of meerdere éénpersoonszetels. 
  • Zal er voldoende mogelijkheid zijn voor eigen aankleding zodat er een thuisgevoel kan gecreëerd worden? 
    Jawel. Naast de mogelijkheid voor eigen meubilair is er een vensterbank van 300cm bij 35cm waarop je heel wat persoonlijke herinneringen een mooie plaats kan geven. Er is ook een systeem voor het ophangen van kaders aan de muur. Anders kunnen geen kaders worden opgehangen. Er zijn dus tal van mogelijkheden om in de kamer een thuisgevoel te creëren.  
  • Kan mijn TV mee verhuisd worden? 
    Neen. In elke woongelegenheid en in de leefruimte is een vast TV-toestel voorzien van het woonzorgcentrum. Deze TV is gekoppeld aan een TV-platform met de basis tv-zenders en verschillende infokanalen. Het gebruik van deze TV zal inbegrepen zijn in de dagprijs van de woongelegenheid. Er zijn betalende mogelijkheden tot uitbreiding van de TV-diensten zoals Netflix, bepaalde zenderpakketten zoals Sport-, Muziek- en Cultuur-pakket. 
  • Wat is de afmeting van de TV op de kamer ?
    De voorziene TV’s zijn 43 inch. Deze hebben een scherm met een diameter van 109,2 cm, een hoogte van 53,6 cm en een breedte van 95.2 cm. 
  • Moeten we zelf voor verlengkabels zorgen?
    Neen. Er zijn 10 stopcontacten in de woongelegenheid voorzien zodat verlengkabels niet nodig zullen zijn.
  • Neen. Er zijn 10 stopcontacten in de woongelegenheid voorzien zodat verlengkabels niet nodig zullen zijn.
    Neen. In de kamers voor echtparen is in de leefruimte een TV voorzien. In de koppelkamers met een aanpalende zorgkamer is ook een TV voorzien in de zorgkamer. 
  • Is er een telefoon op de kamer? 
    Neen. Doordat slechts 15% van onze bewoners gebruik maken van de vaste telefoon op de kamer is er niet meer geïnvesteerd in een vast telefoonnet. Er wordt geadviseerd voor de telefonische bereikbaarheid om over te schakelen naar een toestel dat kan werken over 4G en WIFI. Wij zullen hier later nog meer info over aanleveren. 
  • Is er een groepsaankoop voor GSM’s voorzien? 
    Neen. Er zal geen aankoop van GSM-toestellen via de voorziening worden voorzien. Er zal wel op een later tijdstip een advies volgen vanuit de firma die de telecommunicatie van de voorziening beheert aan welke voorwaarden een toestel dat je aankoopt best voldoet en hoe de configuratie dient te gebeuren.

Onze afdelingen zullen niet langer volgens verdieping en of linker-/rechterkant -nummering worden aangegeven. Onze bewoners én medewerkers hebben hun inspraak gehad op de nieuwe benamingen.

Zij krijgen de pracht en uitstraling van edelstenen. (zie onderstaand overzicht. We geven u ook de actuele indicatie van verhuisdatum):

Van afdeling

Naar afdeling

Di 7 juni

Koppels alle afdeling

Blok C, 2de verd (Diamant)

Wo 8 juni

Afd glv en 1C (Aquamarijn)

Blok C, 1ste verd (Aquamarijn)

Kortverblijf (Smaragd) blijft nog even op glv

Divers (Smaragd)

Do 9 juni

Afd 2A (Opaal)

Blok A, 2de verd (Opaal)

Vrij 10 juni

Afd 2B (Robijn)

Blok B, 2de verd (Robijn)

Ma 13 juni

Afd 1A (Jade)

Blok A, 1ste verd (Jade)

Di 14 juni

Afd 1B (Briljant)

Blok B, 1ste verd (Briljant)

Wo 15 juni

Afd 3B (Saffier)

Blok A, glv (Saffier)

Do 16 juni

Afd 3A (Maansteen)

Blok B en C, glv (Maansteen w en b)

Wij zullen u op deze wijze vanaf heden wekelijks op donderdag informeren. Heeft u vragen, dan kan u deze doorgeven aan het diensthoofd of medewerkers van de afdeling of aan onze receptie waar twee boxen zijn voorzien om uw vragen te ontvangen.

Met vriendelijke groeten,

Eke, 24 Maart 2022 De verhuisteams
Vanaf volgende week kunnen we je virtueel rondleiden in het nieuwe WZC de Lichtervelde !

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

linkedin