Beste bewoners, medewerkers, familie en vrijwilligers,

Wij kregen vanuit het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid een update van de kaderrichtlijnen Covid – 19 ouderenvoorzieningen.

Elke voorziening moet de basis- en specifieke maatregelen naleven. Gelet op de huidige epidemiologische situatie en de opgedane ervaring krijgt elke voorziening de mogelijkheid om een eigen beleid te voeren binnen het door de overheid opgelegde kader.

Onderstaand geven we jullie de basismaatregelen en de actuele richtlijnen rond het gebruik van mondneusmaskers mee:

Basismaatregelen

De basismaatregelen moeten steeds worden nageleefd door bewoners, (betaalde én vrijwillige) medewerkers, bezoekers en externe dienstverleners zolang de huidige pandemie niet als beëindigd wordt beschouwd door de bevoegde autoriteiten.

Het geheel van de volgende basismaatregelen moet een buffer vormen tegen verdere verspreiding van het virus en bijdragen tot het voorkomen van uitbraken:

  • Een goede handhygiëne
  • De afstandsregels respecteren en, waar nodig, het correct dragen van een mondneusmasker
  • Een goede ventilatie en verluchting van alle bewonerskamers, leefruimten, gemeenschappelijke ruimten,…
  • Een goed onderhoud, reiniging en desinfectie van lokalen, materialen en high touch oppervlakten
  • Alertheid voor symptomen van Covid-19 en het zo snel mogelijk nemen van de nodige maatregelen

Bovenop de vaccinatie is het de combinatie van correct uitgevoerde preventie- en hygiënemaatregelen die een performante dam opwerpt tegen besmettingen

Mondneusmaskers

  • Interne en externe medewerkers die in contact komen met de bewoners dragen een chirurgisch mondneusmasker; vanaf het betreden van de voorziening tijdens de volledige aanwezigheidsduur
  • Alle bezoekers vanaf de leeftijd vanaf 12 jaar dragen bij het betreden van en verplaatsen in de voorziening en tijdens de bezoeken een chirurgisch mondneusmasker
  • Het dragen van een FFP2-mondneusmasker blijft verplicht bij de zorg aan (mogelijk) besmette personen, bij aërosol-genererende handelingen en wanneer medewerkers een hoogrisicocontact gehad hebben tot 7 dagen na het hoogrisicocontact.
  • Het dragen van een chirurgisch mondneusmasker door de bewoners is niet langer aanbevolen

Op vandaag zijn er geen andere beperkingen naar activiteiten, bezoek,… van toepassing. We hopen met z’n allen dat we deze situatie kunnen aanhouden en het aantal positief geteste bewoners, medewerkers en vrijwilligers onder controle blijft.

Mochten andere maatregelen zich opdringen, gezien een toename van het aantal besmettingen op een afdeling of in het wzc, zullen we niet nalaten hierover te communiceren.

Dank voor de volgehouden inspanningen gedurende de afgelopen periode.

Hopelijk kunnen we komende periode van deze versoepelingen genieten in de aanloop naar de zomermaanden!

Directie wzc de Lichtervelde

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

linkedin