Het project

Eind 2021 schoot het project wonen & leven uit de startblokken. Het project is samen met belRAI de fundering om onze overkoepelende visie op zorg te realiseren waarbij we afstappen van het pure medische model van zorg verlenen en een kanteling maken naar wonen & leven met zorg. We werken hier vanuit de bedoeling (de essentie), namelijk het creëren van gelukkige bewoners en medewerkers. Om te kunnen spreken van een goed woon-leefbeleid wordt gesteld dat we moeten werken aan 6 sleutelbegrippen:

  • Regie: Dingen nog zelf kunnen beslissen en doen.
  • Verbondenheid: Verbonden zijn met je naasten (familie, vrienden, medebewoners, personeelsleden, …) zowel binnen als buiten de voorziening.
  • Zich thuis voelen: Gezellige leefomgeving creëren waar je hetzelfde gevoel kan hebben als thuis.
  • Betekenisvolheid: Nog dingen kunnen doen waar je belang aan hecht, de zaken die betekenis geven aan je dagen.
  • Hoop & vertrouwen: Kunnen hopen op een mooie oude dag binnen de voorziening en kunnen vertrouwen dat iedereen die zorgdraagt voor je als bewoner, dat deze het goed met je voor heeft.
  • Zelfwaardegevoel: Dat er voldoende rekening gehouden jou als persoon, dat je in de waarde gelaten wordt.

Procesgroep wonen & leven

De procesgroep (opgericht in maart 2023) wonen en leven is een groep binnen de voorziening bestaande uit personeelsleden, vrijwilligers en familieleden die kritisch nadenken over de werking van de voorziening & meer concreet de organisatie van de zorg voor onze bewoners. We trachten ervoor te zorgen dat de wensen van onze bewoners steeds vooropgesteld worden want het zijn vaak de details die kunnen zorgen voor een goede of minder goede dag.

De rol van deze groep bestaat uit verschillende delen:

1. Sensibilisering collega's en diensthoofden: Enerzijds trachten we collega’s & diensthoofden blijvend bewust te maken dat we ons zoveel als mogelijk moeten organiseren vanuit de wensen van onze bewoners.

2. Inspraak faciliteren, info verzamelen & verwerken en acties nemen: Daarnaast trachten we ook de beste manieren te vinden om bewoners & als familieleden te bevragen en hun mening te laten geven over verschillende zaken. De koffiekletsen die we organiseren op de afdelingen en de algemene gebruikersraad zijn alleszins 2 platformen waar vrij de mening kan gegeven worden. We trachten hier echter nog een stap verder in te gaan en we gaan op zoek naar nog meer verschillende methodieken/ manieren om hun mening te kunnen verkrijgen zoals bijvoorbeeld: een kletspot met vragen, een soort paardjesspel met verschillende thema’s, vragenlijstjes, foto’s, … . We verzamelen vervolgens feedback en bekijken wat we met deze info kunnen doen.

linkedin