“Beschermend samenwonen met een partner die aan dementie lijdt, het kan!”

WZC Sint-Eligius heeft naast een dagverzorgingscentrum en een woonzorgcentrum ook zes inleunflats. Sinds 2011 kunnen daar koppels terecht waarvan één van de partners aan dementie lijdt. Doordat er momenteel een flat beschikbaar is zetten we deze eens extra in de kijker.

Een inleunflat? Wat is dat precies?
Inleunflats zijn volledig gebaseerd op de autonomie van de betrokkenen. De partners bepalen zelf welke zorg nodig is en wie deze zorg op zich neemt. Zo zijn er koppels die de volledige zorg op zich nemen. De constante nabijheid van de professionele medewerkers van WZC Sint-Eligius zorgen ervoor dat de zorgende partner steeds kan terugvallen op de noodzakelijke aanvulling om de soms moeilijke momenten op te vangen.

De bewoner met dementie kan ook aansluiten bij de gespecialiseerde afdeling binnen het WZC. Zo kunnen beide partners genieten van een persoonlijke daginvulling. Doorheen het dementieproces kan de zorg in overleg met het koppel gradueel opgebouwd worden.


Wie zorgt voor de zorgende?
De zorg van de persoon met dementie wordt verleend door de medewerkers van het WZC. Indien de zorgende partner een zorgvraag heeft, wordt deze opgevangen door een thuiszorgdienst naar keuze. In noodsituaties staat het WZC steeds voor hen klaar.

Hoe ziet een inleunflat eruit?
De flat bestaat uit een assistentiewoning en een zorgkamer. De assistentiewoning beschikt over een eigen keuken, woonkamer, badkamer, berging, slaapkamer en eigen terras. De zorgkamer is een aparte kamer met een bed en badkamergedeelte voor de persoon met dementie. De gemeenschappelijke ruimtes die toegankelijk zijn voor alle inleunflatbewoners zijn een leuke plus. Zo kunnen bewoners samen genieten van een televisieprogramma in de living of als het weer het toelaat van een lunch in de zon. Verder is er ook een gemeenschappelijke eetruimte, tuin en is er een parking voor fietsen en auto’s aanwezig.

Interesse of vragen?

Neem contact met ons op: 09 353 93 83.

Omdat beelden vaak meer zeggen dan woorden kan u een kijkje nemen op onze website:https://www.zorg-saam.be/sint-... of op onze facebookpagina: @WzcSintEligius of op onze instagrampagina wzcsinteligius

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

linkedin