De gelijkvloerse afdeling van het WZC biedt leefgroepwerking aan om elke bewoner met dementie een aangepaste begeleiding te kunnen bieden. Er zijn 5 leefgroepen waar bewoners volgens de fase van hun dementeringsproces begeleid worden.

De leefgroep voor personen met beginnende dementie wordt uitzonderlijk georganiseerd binnen de somatische afdeling op de eerste verdieping, maar wel begeleid door de deskundige medewerkers van de afdeling voor personen met dementie. Hier sluiten ook bewoners en daggasten aan waar dementie in een vroege fase werd gediagnosticeerd. Het accent ligt voornamelijk op het bieden van structuur gedurende de hele dag, behouden van zelfstandigheden en het stimuleren van sociale contacten.

  • De leefgroepen voor personen met dementie in een matig en ernstig stadium leggen ook het accent op structuur gedurende de dag.
  • In de leefgroepen start de dag met een gezamenlijk ontbijt en om dit af te ronden wordt de vaat samen met de bewoners gedaan.
  • De leefgroepbegeleidster biedt elke ochtend een aangepaste en een voor hen herkenbare activiteit aan.
  • Het middagmaal smaakt er nog zo goed: ‘zien eten doet toch eten’.
  • In de namiddag is er een ontspanningsactiviteit voorzien.
  • De dag wordt rustig afgesloten na het avondmaal.
  • We ervaren dat door deze structuur aan te bieden, de bewoners beter functioneren en onrust vermindert.


In de leefgroep voor personen met dementie in de verzonken fase ligt het accent op het aanbieden van rust. Het is de bedoeling dat we een rustige omgeving creëren waar de bewoner zich geborgen en veilig voelt. Toch brengen we hen samen om nog sociale prikkels te ontvangen. De aanwezigheid van de ander blijft altijd merkbaar. Bij activiteiten gaan we de verschillende zintuigen gebruiken. We gaan de bewoner meer individueel begeleiden, lichamelijk contact wordt belangrijker. Ook het middag- en avondmaal vinden plaats in de leefgroep. Bewoners in de verzonken fase van dementie krijgen ook een relaxatiebad. Hierbij kan de bewoner intens genieten van de relaxerende sfeer in de badkamer en vooral van de dichte nabijheid en warme aandacht van de leefgroepbegeleider.

linkedin