Het salontafeltje van Kirsten! #Woonleefbeleid

Het salontafeltje dat ik kreeg van mijn moeder, och, daar heb ik de meest heerlijke herinneringen aan overgehouden. De avonturen die zich afspeelden in de woonkamer, rond die salontafel, zijn echt goud waard.

Ik weet nu al dat ik er nooit afstand zou kunnen van doen, zo dierbaar is het salontafeltje dat ik kreeg van mijn moeder.

Mocht de dag komen dat ik naar een Woonzorgcentrum wens te verhuizen, zou ik er ook geen afstand kunnen van doen. Want dat is wat ik echt heel, maar dan ook, heel graag zou willen.

De dag dat ik hulp nodig heb van anderen, afhankelijk ben geworden van anderen, zou ik er bewust voor kiezen om naar een Woonzorgcentrum te verhuizen.

Want een ganse dag alleen thuis zitten en wachten tot de thuisverpleegkundige langskomt, is niet aan mij gegeven.

Maar,…, dan moet het wel een Woonzorgcentrum zijn waar ik kan zijn wie ik wil zijn. Waar ik kan zijn wie ik vandaag ben of wie ik heel mijn leven ben geweest, ondanks mijn toenemende kwetsbaarheid.

Dan wil dit ook zeggen dat mijn salontafeltje zeker en vast mee moet verhuizen. Dat ik de vrijheid

wil ervaren om te kiezen wanneer mijn kinderen en kleinkinderen op bezoek komen en ik hen een heerlijke kop koffie kan aanbieden met een lekker koekje.

Dat ik de mogelijkheid heb om uit te slapen wanneer ik daar zin in heb of dat ik kan gaan slapen wanneer ik dat wil. Want dat is voor mij persoonlijk ‘goed wonen en leven’ in een Woonzorgcentrum.

Mijn naam is Kirsten en hetgeen jullie hierboven konden lezen, is een klein stukje van mijn persoonlijk verhaal. Net als ik, heeft ieder van jullie, een persoonlijk verhaal.

Al deze persoonlijke verhalen zijn de drijfveren om stil te staan bij: ‘Wat betekent goed wonen en goed leven in een Woonzorgcentrum’?

Het doet ons stilstaan bij welke inspanningen nodig zijn, opdat bewoners, die bij ons komen wonen, zich hier ‘thuis voelen’, ‘verbonden’ voelen, ‘betekenisvol’ voelen, ‘gewaardeerd’ voelen,….

Want ons lijkt dat ‘de bedoeling’, niet?

In de uitrol van ons woonleefbeleid gingen we alvast aan de slag met het formuleren van de ‘bedoeling’. We gingen luisteren bij bewoners, families, medewerkers, vrijwilligers, gasten van het Dagverzorgingscentrum en vroegen hen: ‘Wat mis je momenteel in het Woonzorgcentrum om voluit te kunnen leven’? Maar ook tijdens de Kick Off, kwamen heel wat inspirerende ideeën om ‘wonen en leven’ in ons Woonzorgcentrum nog meer vorm te geven.

Ideeën, die ons de nodige inspiratie geven om wonen en leven nog meer vorm te geven.

De Kick-Off van 10 en 11 mei was dan ook het startschot! De ‘creativiteit in het werken rond de bedoeling’ werd zeer overtuigend neergezet onder de vorm van een tentoonstelling. Wie aanwezig was, kon zien dat de bedoeling van ons Woonzorgcentrum ervan af droop.

We lijstten de ideeën allemaal op in één document en groepeerde deze alvast in verschillende niveaus. Binnenkort, meer info…

Samen naar nog meer ‘Wonen en leven MET zorg’.

Kirsten

linkedin