Ons Zomerheem is een woonzorgcentrum met een waaier aan dienstverleningen. In het rusthuis wonen er 162 bewoners. Het kortverblijf heeft zes kamers en sluit aan bij het dagverzorgingscentrum waar dagelijks 25 gasten een fijne dag beleven.
In de 32 nabijgelegen assistentieflats leven senioren zelfstandig. Deze assistentiewoningen zijn 22 jaar geleden gebouwd. De flats van toen zijn nog steeds in trek en er is een ruime wachtlijst. Met dit project was Ons Zomerheem, waarvoor het toen steun kreeg van de overheid, een pionier in de streek.

Bouwen aan de toekomst....

De vergrijzing heeft zich in die 20 jaar doorgezet. Oud worden in goede omstandigheden is voor veel senioren geen uitzondering meer. Ze zijn vaak nog op hoge leeftijd actief. Maar toch denken veel senioren aan de toekomst en zijn daarom op zoek naar een veilige en aangepaste woning met zorgaanbod indien nodig. Bovendien stelt er zich een probleem wanneer één van de partners zwaar zorgbehoevend is. Dankzij thuiszorg en hulp van de dagverzorging hopen zij om zolang het kan zelfstandig én samen te leven. Een opname in een rusthuis is voor echtparen/partner vaak financieel héél zwaar. Zij betalen vaak tweemaal de prijs van een kamer. Indien één van de partners overlijdt, is een terugkeer naar de ‘oude’ woning vaak niet meer mogelijk.

Om aan die nood een oplossing te geven bouwt de vzw Zorg-Saam, die Ons Zomerheem beheert, 34 nieuwe assistentieflats. Het gebouw heeft drie bouwlagen en een ondergrondse parkeergarage met 17 ruime parkeerplaatsen. Iedere woning heeft een woonkamer met ingerichte keukeneen tweepersoonsslaapkamer, aangepast sanitair, een berging en een rolstoeltoegankelijk terras of eigen tuintje. De woningen kijken uit op de Dreef of hebben uitzicht op de mooie tuin van het rusthuis.

Er zijn enkele ruimere flats van 75 m². Negen flats hebben een tweede slaapkamer die ook kan ingericht worden als zorgkamer. Naast de dienstverlening van het nabijgelegen woonzorgcentrum beschikken de assistentiewoningen over extra faciliteiten. Zo is er een ruimte polyvalente zaal (135 m²) met terras in de Dreef, een bureau voor zorgcoördinatie, een badkamer met hoog-laagbad, een fietsenberging met oplaadpunt, een fitnessruimte. Het complex is volledig rolstoeltoegankelijk. Er is veel belang gehecht aan veiligheid. Zo is er toegangscontrole en camerabewaking. Rond het gebouw komen ook bijkomende parkeerplaatsen die aansluiten op de bestaande parking en geïntegreerd zijn in het mooie park. Het project heeft een totale oppervlakte van 3.300 m² en is geraamd op 5,5 miljoen €.

Ons Zomerheem wil met dit project op een moderne manier aan senioren een warme en veilige thuis geven.

De bouwwerken zijn volop aan de gang. De ruwbouwwerken zijn beëindigd en momenteel wordt druk gewerkt aan de verwarming, electrische installatie, verluchting. Een verzorgde afwerking zal de woningen een moderne en eigentijdse 'look' geven. De tuin en omgevingsaanleg moeten aansluiten bij het straatbeeld en de achterliggende tuin. De ingebruikname is voorzien voor het 1ste kwartaal 2020.

Assistentiewoningen bieden ouderen de mogelijkheid om volledig zelfstandig te wonen, mét een gewaarborgde veiligheid. Men kan een beroep doen op ons voor :

•maaltijden

•poetsdienst

•technisch onderhoud

•zorgcoördinatie