Dementie heeft een grote invloed op relaties met familie en vrienden.
In dit artikel probeer ik enkele mogelijkheden aan te reiken om te genieten van het samenzijn met je dierbare met dementie.

Als familie hoop je op een gevoel van wederkerigheid, van samen dingen doen en beleven. Het gaat om "belevingstijd", om samen iets te beleven en verbonden te zijn.

Maar hiervoor moet je je kunnen afstemmen op wat je dierbare nog kan en wil.

De smartphone en de tablet (zoals een Ipad) zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Mensen met dementie kunnen ook van deze nieuwe technologie profiteren. Zo blijkt uit onderzoek, dat ze veel plezier kunnen beleven aan een spelen met een tablet/Ipad/smartphone, ook als ze geen enkele ervaring hadden met computers.

In dit artikel: een aantal praktische ideeën die zinvol kunnen zijn tijdens je bezoek aan je dierbare.

Naar muziek luisteren. Het handigst is een tablet of mobiel met internet. Via Youtube is heel veel muziek te beluisteren. De filmpjes zijn niet het belangrijkste, maar het luisteren kan heel wat herinneringen aan - en associaties mèt - vroeger oproepen. Zoek een plekje om samen naar de muziek te luisteren zonder dat ande-ren je kunnen storen.

Muziek maken. Bespeel je zelf een instrument, neem dit dan gerust mee. Maar je hebt niet altijd een instrument nodig om muziek te maken. Met je vingers op de tafel tokkelen, met een koffielepel tegen een kopje aan tikken, samen zingen...

Je hoeft het niet te ver te gaan zoeken om een bezoek creatief te maken.

Verhalen voorlezen. Bij personen met dementie kies je het best korte verhalen met een thema, dat aanleunt bij hun leefwereld. Je kan heel wat verhalen vinden op de volgende websites:

  • http://www. 1001korteverhalen.nl/
  • http://www.kortverhaal.com/kor... krant" class="redactor-autoparser-object">http://www.voorpositiviteit.nl... voorlezen kan heel zinvol zijn om de persoon met dementie te oriënteren naar de juiste tijd, samen naar het nieuws kijken, de "Hartenklop" voorlezen (tijdschrift aangeboden door ons WZC), thema's uit de actualiteit van de jaren 1950-60 aanbrengen...

Huis en haard. Materialen van vroeger uit het ouderlijk huis kunnen een goede aanzet zijn tot communicatie. (Bv. een oude koffiemolen, een oude naaimachine, een wandklok, werken met geuren, een paar kanten handschoenen, een foto van een Onze-Lieve-Vrouwbeeld...) Voorwerpen die van belang waren voor je dierbare.

Aanraking en uitstraling. Een hand vasthouden, een handmassage geven, nagels lakken, maquilleren, bezoek aan de kapper, samen met je dierbare kledij klaarleggen voor de volgende dag...

Bewegen: wandelen in de tuin, klein-kinderen betrekken in een balspel met de persoon met dementie, fietsen...

Eten en drinken. Het lievelingsgebak, -gerecht van je dierbare meebrengen, oude materialen uit de keuken meebrengen en herinneringen ophalen, samen genieten van een glaasje wijn, spreekwoorden/gezegden/ uitdruk-kingen (bv. De appel valt niet ver van de boom. De soep wordt niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend...)

Natuur. In de belevingstuin vertoeven en genieten van de geuren en de kleuren van de bloemen, de bloemen samen benoemen, het lied zingen (Ik heb een huis met een tuintje gehuurd...), herinneringen van vroeger ophalen rond tuinieren...

Spelletjes. Je kan heel wat apps downloaden in het werken met je dierbare met dementie: "Nederlandstalige Dementie en Herinneringen", kaleidoscoop, Jigzo legpuzzels,... Uiteraard kan je ook gebruik maken van spellen zoals een kaartspel en een puzzel.

Probeer vooral veel uit en kijk goed hoe je naaste reageert.
En wat vandaag niet lukt, kan morgen wèl passen en andersom! Geen dag is immers dezelfde.
De stemming, het weer, de conditie, de sfeer, ...: het speelt allemaal mee, óók voor mensen met dementie.

geschreven door Kirsten, referentiepersoon dementie

linkedin